null Beeld
Beeld

OverzichtBladen

In Zwolle is het hele jaar door engelentijd

Maaike van Houten

Met Kerstmis in zicht komen ook engelen in beeld, maar in Zwolle is het hele jaar door engelentijd. De aartsengel Michaël is de namelijk beschermheilige van Zwolle. Sinds een jaar of tien staat er bij de Grote Kerk een beeld van hem, gemaakt door Herman Lamers en bij de Isalakliniek is de mal geplaatst. Michaël is opgebouwd uit 360 lagen glas, en door de groene kleur een echte blikvanger naast de Grote Kerk.

Theo Brand heeft er een zwak voor, schrijft hij in Gaandeweg, het magazine van de Protestantse Gemeente Zwolle. Zijn dochter heeft zich er weleens lelijk aan gestoten, maar hij blijft onder de indruk. “Als de zon laag staat, is ie licht doorlatend. En de groene kleur maakt het beeld tot een vriend van de aarde en haar bewoners”, schrijft Brand, een actieve christelijke GroenLinkser.

De Zwolse engel ziet eruit zoals een engel in de christelijke traditie al eeuwenlang wordt voorgesteld: als een mens met vleugels. Maar dat is niet het beeld dat de Zwolse predikant Nelleke Eygenraam er bij voor ogen heeft. “Met engel bedoel ik geen hemelse figuur met vleugels”, schrijft ze in het voorwoord van Gaandeweg. “Engelen zijn er in vele gestalten. Meestal zijn ze niet eens herkenbaar. Ze komen dan ook niet op ons verzoek, maar als ‘boodschappenjongens’, vanuit de hemel, bij God vandaan. Of als spontane hulpverleenster. Of zomaar een kind op straat of in het park. Een engel is iemand die je aankijkt of aanspreekt. Iemand voor wie jij er op dat moment toe doet.”

De covers van De nieuwe koers en Gaandeweg. Beeld
De covers van De nieuwe koers en Gaandeweg.

Die engel komt niet op bestelling en je kunt ze volgens haar ook niet bij name roepen: “We kunnen nog zo mooi bidden ‘Zend ons een engel’, maar of die engel komt blijft een vraag. En engelen kun je ook niet bij name roepen. Ze vallen niet samen met deze of die. Een engel komt ongevraagd of onverwacht. Niet op bestelling.” ‘Leer ons wachten met geduld’, adviseert ze dan ook.

Indirect is die raad misschien gericht aan Felix de Fijter, hoofdredacteur van het christelijke opiniemagazine De nieuwe koers. Als klein jongetje op zijn moeders arm zag hij engelen in de fanfare die in het Noord-Groningse dorp van zijn jeugd op kerstochtend een rondgang maakte. Hij kreeg er het gevoel bij dat Jezus net was geboren, in een stal een paar dorpen verderop.

“Vandaag heb ik heimwee naar de eenvoud van dat moment, van dat geloof, waarin het niet raar is dat als engelen een fanfare-uniform aan hebben en liederen blazen onder een lantaarnpaal. Een geloof waarin de dingen die boven zijn en de dingen die op aarde zijn helemaal bij elkaar horen”, bekent hij.

Tegenwoordig, als ‘gemiddelde Nederlander met een hypotheek, een bakfiets en een Netflix-account’, ziet hij bijna geen engelen meer, ‘soms een glimp, misschien.’ Hij vraagt zich af of zijn dochters aan hem zullen merken dat het geloof iets voorstelt, ‘dat het christelijk geloof niet zomaar een interessante lifestyle-keuze zou kunnen zijn, maar dat het niets minder is dan de hartslag van het leven.’ In zijn omgeving merkt hij dat meer veertigers dat gevoel van sleetsheid hebben. Daarom gaat hij een serie maken met mensen ‘die erbij zijn gebleven’. De eerst is theoloog Kees van Ekris, van de podcast Eerst dit. Dit interview over diens geloofsbeleving leert De Fijter dat hij meer van dit soort gesprekken moet voeren over ‘waar de engelen zijn in jouw leven’. ”Want dat ze bestaan, dat wist ik al toen ik drie was.”

Lees ook:
De schrijnende pijn van kleinkinderloosheid

Ook in deze grootouder-special van Contextuele berichten komt de kleinkinderloosheid nauwelijks aan de orde, erkent de redactie zelf. Maar auteurs Annette Melzer en Kees Bregman weten wel dat het bestaat, en dat is misschien al heel wat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden