In Tsjetsjenië worden homo's zo slecht behandeld dat zelfs het Kremlin opriep tot matiging

Een demonstratie voor de Russische ambassade in Londen tegen de slechte behandeling van LGBT'ers in Tsjetsjenië en Rusland.Beeld EPA

In Tsjetsjenië worden homo's voor straf opgesloten. Al zijn ze er niet, beweert de regering.

De achttiende-eeuwse Pruisische koning Frederik de Grote moest in zijn jonge jaren gedwongen toekijken hoe een beul in opdracht van zijn vader zijn mannelijke minnaar onthoofdde.Tsjetsjenië beweegt zich, als het gaat over homoseksualiteit, op het niveau van het Pruisische koningshuis van drie eeuwen geleden. 

Het Openbaar Ministerie van deze islamitische deelrepubliek binnen de Russische Federatie verkondigde vorige week dat er geen bewijzen zijn voor bedreigingen tegen de krant Novaja Gazeta. Een jaar geleden berichtte die over een Tsjetsjeens 'concentratiekamp' voor homoseksuelen. Honderd mannen zouden in een oude kazerne zijn gefolterd, soms met dodelijke afloop.

Waardigheid

Uit woede over de onthullingen, niet over de mishandelingen, riepen destijds in de grote moskee van de hoofdstad Grozny mannen Gods duizenden gelovigen op journalisten te doden. Hoezo geen bedreigingen? Reden: ze hadden de 'eeuwenoude funderingen van de Tsjetsjeense samenleving' beledigd en de 'waardigheid en het geloof van de Tsjetsjeense mannen'. De schrijver van het artikel in Novaja Gazeta dook onder.

Ook andere Tsjetsjeense notabelen deden duiten in het zakje. Volgens de politieke zetbaas van het Kremlin, Ramzan Kadyrov, waren er geen homoseksuelen in Tsjetsjenië. Als er toch zulke mensen blijken te zijn, verduidelijkte zijn woordvoerder, dan hoeft de politie niets te doen, want dan "brengen hun familieleden hen wel naar een plek vanwaar geen terugkeer mogelijk is".

De commandant van het bewuste kazernegebouw bewees met wiskundige precisie waarom foltering uitgesloten was: er zijn geen homo's in Tsjetsjenië en bovendien zijn ze te vies om aan te raken en dus ook om te mishandelen. Maar volgens activisten folterden bewakers hun arrestanten wel en leverden ze sommigen van hen vervolgens uit aan hun families, in het vertrouwen dat die de 'sodomitische schande' met bloed zouden reinigen.

Islam

Ook het Kremlin is geen homovriend maar schijnt toch de Tsjetsjeense leiders tot matiging te hebben gedwongen. Welke rol speelt de islam bij dit alles? Dezelfde als het christendom bij de opvoeding van Frederik de Grote? Heeft religie er in beide gevallen veel, weinig of niets mee te maken?

Vaststaat dat in een tribaal gebied als Tsjetsjenië deze praktijken ouder zijn dan de islam. Blijft de vraag of de islam ze tegengaat of juist bevordert. Het hangt ervan af wat je onder islam verstaat. Is het de verzameling van wreedheden die je in oude theologieboeken kunt aantreffen of is het de gangbare praktijk in veel moslimlanden?

Islamitische Staat beriep zich op middeleeuwse godgeleerdheid en schopte homo's van flatgebouwen af. Diegenen onder de Tsjetsjenen die vasthouden aan hun oeroude tribale gewoontes (wat niet iedereen doet), hebben genoeg aan hun eerwraakcultus en doden ook wel zonder theologie hun homo's. 

Gematigder islamitische samenlevingen cultiveren bij taboes het compromis van de soep die minder heet is dan opgediend. Homo's kunnen hun gang gaan zolang niemand het merkt. Hetzelfde geldt voor atheïsten of bekeerlingen tot het christendom. Mond dicht, dan kijken wij opzij. Maar o wee als je de vuile was buiten hangt.

Het is een oplossing die niets oplost, een noodverband dat gaat lekken als scherpslijpers, bijvoorbeeld in een revolutieperiode, ruim baan krijgen. Ook komt er met al die gespaarde kolen en geiten moeilijk een echte inhoudelijke discussie op gang. Kan een samenleving straffeloos hete hangijzers blijven negeren?

In de column 'Minaret' deelt arabist Eildert Mulder wekelijks zijn bespiegelingen over de islamitische wereld. Lees hier alle artikelen terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden