TempelgangersMarleen

In een vorig leven was Marleen een oude man in een blokhut

Marleen de Kievit, mediterend bij de workshop ‘Vorig leven’.Beeld Arie Kievit

Trouw trekt door Nederland en gaat mee met tempelgangers van velerlei soort. Vandaag: Marleen Zoeteman (42) uit ’s-Gravendeel, die de workshop ‘Vorig leven’ bijwoont.

Het eerste dat opvalt

De glazen engeltjes van een windgong bij de voordeur tingelen. Hier onderaan de dijk, langs een grindpaadje in ’s-Gravendeel, houdt Marina de Kievit haar praktijk, ‘Bliss intuïtief’ genaamd. Op een bordje aan de schutting hangt het motto: ‘Laat je verwonderen, zie in het dagelijkse het bijzondere’.

Binnen heeft de ruimte alles van een huiskamer: comfortabele banken en stoelen, kaarsen op tafel, en een grote stapel met oude jaargangen van de Happinez in de hoek. Vrijdagochtend om half tien heeft een gezelschap van zes vrouwen – sommigen kennen elkaar al uit het dorp – zich hier verzameld bij een kop thee. Ze komen voor de workshop ‘Vorig Leven’. Daarbij gaan ze zich straks al mediterend laten terugvoeren naar een leven dat zij in het verleden hebben geleid, en waarvan zij dus de reïncarnatie zijn. De 42-jarige Marleen Zoeteman heeft dit nog nooit eerder geprobeerd. Met een lichte frons bestudeert ze een vragenlijst die ze net krijgt aangereikt.

Wat is het programma?

In koppels van twee zoeken de vrouwen een rustige plek. De een leest de vragen op van de lijst, de ander mediteert en geeft antwoord. Op verzoek van Marina sluiten degenen die ‘teruggaan’ de ogen. Zo ook Marleen. Haar handen liggen gevouwen in haar schoot. Er klinkt een zacht tokkelend muziekje. “En dan wil ik nu dat je je voorstelt dat je een bos in loopt”, zegt Marina. “Met iets verderop een beekje. En dat je dan heel langzaam met je voeten het water ingaat. Tot je kopje onder bent. Je ziet een klok verspringen, en dan kom je terug boven water, in een totaal andere omgeving.”

Het doel van de oefening is volgens de aankondiging op Facebook ‘antwoorden te vinden op vragen die je niet beantwoord krijgt in het hier en nu’. Elk leven krijg je een les, is het idee, en als je die les niet leert, dan neem je hem mee naar een volgend leven, legt Marina uit. “Dan moet je dat lesje nog een keer doorgaan.”

Om te beginnen moeten de vrouwen een vraag over hun huidige ­leven beantwoorden: waar zit je mee? Een van de deelnemers heeft het gevoel dat ze in haar leven alleen maar aan het pleasen is. Vanuit de hele kamer klinken instemmende geluiden. “Ja, dit is een vrouwenkwaaltje”, zegt Marina. Als Marleen aan de beurt is vertelt ze soms het gevoel te hebben dat ze niet op deze aarde hoort. “Ik heb vaak dat ik denk: wat een rare wereld is dit. Wat zijn mensen hard en gevoelloos. Dat geeft me soms wel een soort eenzaamheid.”

Dan is het tijd voor de vragenlijst. “Ben je jong of oud? Man of vrouw? Hoe ziet je omgeving eruit?” In het vorige leven dat Marleen aandoet is ze een oudere man, die rond het jaar 1900 ergens in Oostenrijk in een blokhut woont. Hij leeft alleen, en gaat alleen sterven, voelt ze. Een paar minuten later is de sessie voorbij. Marleen haalt diep adem, en gooit haar hoofd naar achteren in de stoel. Er staan tranen in haar ogen. “Zo, dat was heftig.”

Zijn er rituelen?

Tussendoor is er nog een theesessie, met een chocolaatje erbij uit een glazen stolp. Die zoetigheid dient, zegt Marina, ‘om weer lekker te aarden’.

Wat hier niet de bedoeling is

Zowel Marina als Marleen zeggen het een paar keer: “Wij zijn niet van het zweverige, hoor”. Volgens Marina past dat niet in deze streek, zo vlak onder Rotterdam. Welke les ze nu precies heeft meegekregen van de eenzame man uit Oostenrijk, dat weet Marleen nog niet. “Maar dat geeft niks. Het gaat ook om de verbinding die ik hier vind.”

Lees ook:

Chantila Chitoe (32) doet Tao Chang yoga 

‘Visualiseer het gouden licht in je bekken’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden