null

Corona-uitbraak

In Duitse kerk met honderd besmettingen werd gezongen

Beeld REUTERS

Zeker honderd kerkgangers in Frankfurt raakten na kerkgang besmet met het coronavirus. Het lijkt erop dat samenzang daar een belangrijke rol in heeft gespeeld.

Bas Roetman

De kerkgangers van de Duits-Russische Evangeliums-Christen-Baptisten-Gemeinde hielden zich bij de dienst op 10 mei aan flink wat voorschriften: er waren aparte in - en uitgangen, er was ontsmettingsmiddel beschikbaar, er werd anderhalvemeter afstand gehouden. Maar er werd wél gezongen, en de kerkgangers droegen geen mondkapjes, liet de kerk maandag in een verklaring weten. Met de kennis van nu hadden we dat anders gedaan, staat in die verklaring.

“We hebben ons aan alle regels gehouden”, zei een woordvoerder van de kerk eerder tegen Der Tagesspiegel. Dat klopt ook: samenzang in kerkdiensten is volgens de regels in de Duitse deelstaat Hessen niet verboden.

Dit weekend bleek dat door de kerkgang op 10 mei meer dan honderd kerkgangers besmet zijn geraakt. Het kerkbestuur van de Duits-Russische kerk zegt in de maandag uitgegeven verklaring dat het aantal besmettingen verder zal oplopen. Dat komt omdat de gemeente veel grote gezinnen met vijf of nog meer kinderen telt, die elkaar thuis kunnen infecteren. De baptistenkerk heeft alle bijeenkomsten tot nader orde afgelast, kerkdiensten vinden voorlopig alleen nog online plaats.

Maximaal aantal gelovigen

“Deze situatie toont aan hoe belangrijk het is dat we allemaal waakzaam blijven en hier niet licht over denken”, reageerde Kai Klose, minister van sociale zaken van de deelstaat. “Het virus is vooralsnog bij ons en zal zich verspreiden.”

Religieuze vieringen zijn in de Duitse deelstaat Hessen sinds 1 mei onder voorwaarden weer toegestaan. Er geldt geen maximum aantal gelovigen en kerkgangers hoeven zich niet te registreren. Hoeveel mensen op 10 mei bij de dienst aanwezig waren, is niet bekend.

Zestien besmette personen komen uit de nabijgelegen stad Hanau. De gemeente Hanau besloot zaterdag om een islamitisch vastengebed, dat zondag zou plaatsvinden ter afsluiting van de ramadan, te verbieden. Bij de bijeenkomst werden duizend mensen verwacht.

In Nederland mogen kerken vanaf 1 juni weer met maximaal dertig mensen samenkomen. Een maand later word dat aantal opgehoogd naar honderd. Kerkgenootschappen hebben protocollen opgesteld: daarin wordt samenzang dringend afgeraden.

Lees ook:

Loten of reserveren voor een plekje in een kerkbank; de anderhalvemeterkerk zoekt naar nieuwe regels

Kerkdiensten krijgen in elk geval deze zomer een heel ander karakter. Bij de deur staat iemand in een hesje die de reserveringen controleert en vraagt of de kerkganger gezond is, in de dienst wordt er niet meer gezongen en na de viering is er geen koffie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden