null

Festivalseizoen

In deze roze kerk kan een mooi feestje worden gebouwd

Beeld Feesd
Somajeh Ghaeminia

Traditionele kerkgebouwen mogen dan steeds minder bezoekers verwelkomen, de opblaasbare roze kerk is een hit. De pop-upkerk, die als feesttent op festivals, bruiloften en partijen te vinden is, rekent met haar twaalf meter hoge roze toren steevast op bekijks.

Zo was deze al de eyecatcher op dancefestivals Milkshake en Mysteryland. Ook lokale festivals en bedrijfsfeesten blazen het roze gevaarte maar al te graag op. Niet voor een dienst, maar om in te dansen of voor een speciale thema-activiteit. Het komende zomerseizoen is de kerk onder andere te bewonderen in Den Haag (Westwood Festival) en op Bospop in Weert.

Bedenker en verhuurder Wessel Bottenberg, die als voormalig dj veel verschillende feesttenten vanbinnen heeft gezien, wilde een ontmoetingsplek creëren waar iedereen welkom is. Tijdens een theatervoorstelling in Frankrijk maakte hij voor het eerst kennis met een opblaasbare kerk, die vele malen kleiner was. Hij ontwierp een grote variant, spoorde de leverancier op en bestelde drie exemplaren voor Nederland. Jaarlijks heeft hij een kleine tachtig boekingen.

Is de roze kerk bedoeld om de acceptatie van lhbti+ onder gelovigen te agenderen? “Die organisaties huren hem ook, maar het allerbelangrijkste voor mij is dat iedereen er welkom moet zijn”, zegt Bottenberg. Dat het een hit is heeft vooral te maken met het uitnodigende karakter, denkt hij. “Het maakt niet uit wie je bent. Kom er maar in!”

Lees ook:

Bevrijdingsfestivals hebben het zwaar, maar ze blijven gratis

Het Bevrijdingsfestival in Utrecht gaat toch door, omdat net op tijd twee sponsoren zich meldden. Ook andere bevrijdingsfestivals kenden benauwde momenten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden