null Beeld

In de schaduw van de minaretEildert Mulder

In Denemarken moeten alle preken in het Deens vertaald

Ook Denemarken telt moskeeën van het onaangename soort dat in de beruchte IS-jaren Syrië-strijders produceerde. De regering in Kopenhagen wil daar via een wet iets aan doen.

Jaren geleden had de Haagse burgemeester Deetman geen speciale wet nodig, toen hij de indruk kreeg dat het de spuigaten uitliep met de salafistische Soennah-moskee. Hij ontbood de toenmalige prediker in dat godshuis, de imam Fawaz Jneid, naar zijn werkvertrek. Bronnen wisten te melden dat de donderrede van de burgervader goed te volgen was, hoewel de deur van zijn kamer niet openstond. Hij zou de imam hebben toegebulderd dat zijn preken duivels waren. Fawaz, toch niet voor een kleintje vervaard, was nogal uit het lood geslagen, misschien omdat hij wel respect had voor Deetman, geen atheïst of agnost maar een kerkganger en dus niet automatisch een pion van satan.

Deense burgemeesters zouden hun radicale imams ook zo kunnen toespreken, maar hun regering wil het probleem van extremisme grondiger aanpakken. Daarom die wet, die eist dat alle preken in vreemde talen voortaan in het Deens worden vertaald en voorgelegd aan de autoriteiten.

Gouden tijden voor vertalers

En nu stijgt er gekerm omhoog, niet alleen van imams maar vooral ook van niet-islamitische voorgangers die eveneens hun boodschap brengen in uitheemse talen. Want, gelijke monniken gelijke kappen: ook zij moeten Deense vertalingen leveren, anders zou de wet discrimineren. Gouden tijden dus voor vertalers.

Bij moskeeën kom je al een eind met Arabisch en Turks, maar met uitheemse christenen ligt het lastiger. Vertegenwoordigers van de anglicaanse kerk klaagden hun nood aan The Guardian. In het zuiden van Jutland heb je een Duitse minderheid die evenmin blij is. En dan zijn er nog Groenlanders die de Inuit-taal spreken. Ook zul je onder de talrijke migranten in het land van Kierkegaard en de Sont wel de nodige Afrikanen aantreffen met hun zondagse preken in vele uiteenlopende talen.

Andere klacht: veel voorgangers schrijven hun preken niet op, ze noteren hoofdpunten en improviseren verder voor de vuist weg. Ook collega’s die de preek wel voluit opschrijven zullen weleens van de geprepareerde tekst willen afwijken, bijvoorbeeld als het kerkvolk gaapt en knikkebolt.

Brave-hendrik-preek

Het wordt trouwens een heidense klus om na te gaan of de imams, want om hen draait het natuurlijk, in hun moedertaal ook echt gehoorzaam oplepelen wat ze bij de autoriteiten in het Deens hebben ingeleverd. Het is onduidelijk of de vertaling voor of na de dienst wordt ingezien. In beide gevallen bestaat de mogelijkheid om een brave-hendrik-preek op te sturen naar de autoriteiten en vanaf de kansel heel andere zaken te verkondigen. En zelfs als er in de gebedsdiensten geen onvertogen woord valt, dan weet je niet welke boodschappen mensen meekrijgen in godsdienstlessen. Nog afgezien van digitaal extremisme.

Die radicale imams redden zich wel. Treurig is het lot van al die niet-islamitische predikers. Ze zullen moeten ploeteren op hun Deense teksten of kruiwagens geld uitgeven aan professionele vertalers, tenminste als de belastingbetaler er niet voor opdraait. En dat alles voor noppes. Want geen ambtenaar zal ook maar een seconde kijken naar hun vertaalde blijde boodschappen en vermaningen die, ongelezen, geen ziel zullen redden en geen terreurdaad zullen voorkomen. Deetman pakte het beter aan.

Lees ook:

Imam Fawaz Jneid over zijn gebiedsverbod: ‘De Nederlandse bevolking zal dit onrecht niet accepteren’

De salafistische imam Fawaz Jneid, die drie jaar een gebiedsverbod kreeg voor de Schilderswijk en de Transvaalbuurt in Den Haag, mag die buurten weer in. Welk effect heeft de maatregel gehad?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden