null Beeld
Beeld

OverzichtBladen

In de islam is seks juist een heilige daad

Teksten van hem worden voorgedragen op menige bruiloft, zijn alomtegenwoordig op sociale media en vinden nu ook hun weg in popliedjes, bijvoorbeeld op het nieuwste album van Coldplay. De dertiende-eeuwse Perzische dichter Jalaluddin Rumi schijnt intussen de meest verkochte dichter in de Verenigde Staten te zijn. In The New Yorker is te lezen wat er zoal misgaat bij de vertaling van zijn werk naar de Amerikaanse context.

Behalve dichter was Rumi een islamitische geleerde die het vijfmaaldaagse gebed hield en zijn leven lang de Koran en de hadith bestudeerde. In zijn poëzie wemelt het dan ook van de verwijzingen naar de islamitische geschriften. Een van zijn werken, De Masnavi, heet ook wel ‘de Perzische Koran’.

Maar van die verwijzingen is in de goed verkopende Amerikaanse ‘vertalingen’ weinig over. De man die de meeste Engelstalige Rumi-bundels verkoopt, leest of schrijft zelf geen Perzisch en baseert zich op negentiende-eeuwse vertalingen, die hij als het ware hertaalt ‘door zijn hart te openen’. En Rumi wordt door de liefhebbers – ze bevinden zich voornamelijk in de new-age-scene – doorgaans een ‘soefi’ of ‘mysticus’ genoemd. Het predikaat ‘moslim’ krijgt hij niet vaak.

‘Ga geen seksuele gemeenschap aan met je vrouw als een kip’

Door het spirituele van Rumi te pakken en het reli­gieuze weg te laten, nemen ze de islam eigenlijk iets af, redeneert hoogleraar islam- en Midden-Oostenstudies van Duke University. Hij noemt dit ‘spiritueel kolonialisme’, oftewel: “Het omzeilen, uitwissen en bezetten van een spiritueel landschap dat geleefd en geademd en geïnternaliseerd is door moslims uit Bosnië en Istanbul tot Konya en Iran tot Centraal en Zuid-Azië”.

Verwijzingen naar de hadith zijn voor Angelica Lindsey-Ali uit de Amerikaanse staat Arizona juist van groot belang. Onder de naam The Village Auntie (de dorps­tante, ze heeft intussen 11.000 volgers op Instagram) is ze een praktijk begonnen voor sekseducatie gericht op moslimvrouwen. Weblog Vice sprak met haar. “Wij (moslims) hebben ­spiritualiteit gedeseksualiseerd”, zegt ze. “Maar in de islam is seks juist een heilige daad.”

Lindsey-Ali geeft workshops en gesprekssessies. Hier leer je bijvoorbeeld dat je samen vasten en bidden kunt zien als daden van intimiteit die je seksuele verbinding ten goede komen. Ze leert vrouwen ook te squirten, volgens een Oost-Afrikaanse methode genaamd kunyaza.

En vrouwen leren dat ze recht hebben op genot. Daar vindt ze een hadith aan haar zijde, waarin de profeet Mohammed zich een groot voorstander van voorspel toont, in de context van een huwelijk. Vice haalt een aan hem toegeschreven uitspraak aan uit een bundel met islamitische teksten: “Ga geen seksuele gemeenschap aan met je vrouw als een kip; maar doe eerst aan voorspel met je vrouw, en flirt met haar, en bedrijf dan de liefde met haar.”

Ook orthodox-joodse vrouwen gebruiken nieuwe media om zich met elkaar in hun religie te verdiepen. De Amerikaanse publieke omroep NPR sprak met de 47-jarige Michelle Farber uit Tel Aviv. Zij verzorgt een dagelijkse podcast voor vierduizend luisteraars. Daarop onderwijst ze vrouwen in Daf Yomi, Hebreeuws voor ‘dagelijkse bladzijde’, een methode om in zevenenhalf jaar de hele Talmoed te lezen. Tot voor kort was dat onder vrome orthodoxe joden in Israël voorbehouden aan mannen. Maar nu niet meer. Begin vorige maand hielden de vrouwen voor het eerst hun eigen feestelijke afsluiting van de Daf Yomi. Ze waren met drieduizend.

Lees hier eerdere afleveringen uit de rubriek Bladen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden