Bladen

In de bladen: iets hoopvols lezen kan bij de boeddhist

Beeld trouw

Het Nieuw-Israëlietisch Weekblad vroeg zijn lezerspanel deze week of het downloaden van de corona-app een ‘mitswa’ is, een religieuze verplichting. Rob Fransman, die zegt zich zelden aan de andere 613 mitswot te houden, ziet wel iets in een 614e mitswa. Hij houdt zich er alvast aan: vijf dagen nadat de corona-app beschikbaar kwam heeft hij hem gedownload. 

Op Twitter en Facebook zag meneer Fransman dat mensen zich vanwege de app ernstig zorgen maakten over hun privacy. “Die mensen realiseerden zich kennelijk niet dat juist die platforms al alles over hen weten”, schrijft hij. Net als ‘de Appie’, waar mensen minder scrupules hebben en “voor een paar centen korting zijn hele hebben en houwen blootlegt”. Het advies van Fransman: “Het is net als met die andere 613 mitswot. Baat het niet, dan schaadt het ook niet.”

Online kerkdiensten

In Amerikaanse kerken merken ze dat veel gelovigen zijn gestopt met het volgen van de wekelijkse online dienst. Dat schrijft columniste Elsbeth Visser-Vogel in De Waarheidsvriend. Ze haalt een Amerikaans onderzoeksbureau aan, Barna, dat blootlegde dat 50 procent van de millennials al zijn afgehaakt. Wellicht omdat deze generatie, die gericht is op ervaren en beleven, de diensten niet interactief genoeg vindt. Of omdat het met jonge kinderen lastiger is om de diensten online te volgen. 

Of omdat je halverwege een online dienst immers ook naar buiten kunt, oppert Visser-Vogel, die nog niet helemaal gerust is op de toekomst ervan in de Nederlandse kerken. “In de kerk blijf je toch meestal gewoon de dienst uitzitten. Of dat bleven we in ieder geval. Wie weet verschijnt straks de halve gemeente in ochtendjas en wordt er tijdens de dienst koffiegezet en het nieuws en mails gecheckt.”

Beeld rv

Abdij van Zundert

Om iets hoopvols te lezen – het blijft zoeken in coronatijd – moet je deze week bij een boeddhist zijn. In De Roerom, een katholiek geïnspireerd tijdschrift voor zingeving en religie, beschrijft de 69-jarige zenleraar Gert Bremer hoe hij elf jaar lang cisterciënzer monnik was in de abdij van Zundert. In 2016 vertrok hij er. Terug naar de wereld ‘waarvan ik met hart en ziel afscheid had genomen’. Hij schrijft: ‘Die donkerste nacht duurde over vele morgens heen maar bracht mij ook, en misschien wel eindelijk, bij mijn diepste zelf in de gewoonste wereld.’

Hij ging zen oefenen, een Japanse meditatievorm. En hij leerde om hoop te koesteren. “Langzaam ontdek ik nu dat er geen breuk met mijn monnik-zijn meer is maar dat die monnik juist nog steeds met mij op weg is.”

Zo werd het ‘gewoonste dag-dagelijkse leven’ zijn abdij. Het gaat er om te leven vanuit het moment, leert Bremer zijn cursisten, en wat de dag dan brengt. Als er frustratie is moet je zoeken naar jouw waarde die onder je frustratie ligt, schrijft hij. ‘En als je die gevonden hebt, als je weet wat er ten diepste door jou heen geleefd wil worden, zet daar dan stapjes in en ga die waarde realiseren. Zo voed je jouw leven in heel gewone dagelijkse dingen en maak je jezelf gelukkig in een leven dat jou mede maakte’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden