null Beeld
Beeld

MinaretEildert Mulder

In Assam heeft Wilders’ ‘minder-minder’ de uitvoeringsfase van ‘dan gaan we dat regelen’ bereikt

Eildert Mulder

In Nederland staat Wilders ervoor terecht. Maar in de Indiase deelstaat Assam heeft zijn ‘minder-minder’ de uitvoeringsfase van ‘dan gaan we dat regelen’ ­bereikt.

De klos zijn mensen, onder wie veel moslims, die niet kunnen bewijzen dat ze Indiërs zijn. Het zijn er een kleine twee miljoen, vaak analfabete armoedzaaiers, soms migranten, maar niet altijd. Ze dreigen in kampen te belanden. De bouw daarvan is in volle gang. Wereldwijd is kennis genomen van wat er gebeurt. Maar is de waanzin ervan wel echt tot iedereen doorgedrongen? De reacties halen het niet bij de boosheid over Trumps geplande muur bij de grens met Mexico.

Ook Indiase moslims buiten Assam kijken met argusogen naar de afgelegen deelstaat. Is die een proeftuin? Hebben premier Modi en zijn hindoeïstische BJP-partij, uitgesproken anti-islam, inspiratie geput uit de manier waarop buurland China zijn moslims aanpakt in de regio Xinjiang, ook een buitengewest? Daar zitten een of twee miljoen Oeigoerse moslims opgesloten, ook in kampen. Gaat de rest van India Assams voorbeeld volgen?

Hopeloze sloddervossen als het om ­administratie gaat

India’s minister van binnenlandse zaken schijnt ­inderdaad heel het land te willen doorlichten op ‘illegalen’, à la Assam. Dat kan nog wat worden. Willen ze echt tientallen miljoenen mensen opsluiten? Want in zulke aantallen moet je denken als je het hebt over India als geheel.

Moslims in de belangrijkste deelstaat, Uttar Pradesh, vertrouwen er niet op dat de plannen wegens onhaalbaarheid zullen sneuvelen. De islamitische organisatie Idara-e-shariat roept geloofsgenoten op alvast naarstig te zoeken naar documenten waarmee ze hun Indiase nationaliteit kunnen bewijzen. De organisatie klaagt dat moslims hopeloze sloddervossen zijn als het om ­administratie gaat. Die ondeugd zou ze nu lelijk kunnen opbreken.

In de rest van India zal het allemaal nog wel even ­duren, maar Assam is ver gevorderd. Hoe lang blijven die mensen in die kampen? Worden ze eerstdaags over de grens geschopt? Joost mag het weten. Misschien dalen de aantallen nog. Eerst stonden op de lijst van verdoemden vier miljoen namen. Beroep is mogelijk, maar procederen is duur en twee miljoen rechtszaken is veel. Valse documenten of juiste connecties zouden wel eens effectiever kunnen zijn.

De bron van alle illegale kwaad

Moslims denken dat speciaal zij mikpunt zijn. Maar er zijn ook hindoes die hun nationaliteit verliezen. Ook zij moeten, net als moslims, aantonen dat zijzelf of hun ouders of grootouders voor 1971 in Assam zijn geboren en niet in bijvoorbeeld in buurland Bangladesh. De BJP wil aanpassing van de wet omdat te veel hindoes en te weinig moslims de sigaar zouden zijn.

Assam ligt noordelijk van Bangladesh, met de vingers nagewezen als ‘bron van alle illegale kwaad’. Sentimenten in Assam tegen migranten uit Bangladesh treffen zowel hindoes als moslims. Maar dat moslims toch religieuze motieven vermoeden, is niet zo gek, gezien de bagger en gier die de BJP over hen uitgiet.

Tot 1971 behoorde Bangladesh bij het islamitische Pakistan. Zelf is het land overwegend islamitisch, met wel een flinke hindoeminderheid. In 1971 scheidde Bangladesh zich met Indiase hulp af van Pakistan. Het Pakistaanse leger ging woest tekeer tegen de opstand, vandaar een uittocht van vluchtelingen, moslims en hindoes, veelal naar Assam. Die mensen zelf, voor zover ze nog leven, en hun in Assam geboren nazaten plus ­natuurlijk later gearriveerde illegalen gaan straks die kampen bevolken. India omarmt innig Wilders’ ‘minder minder, dan gaan we dat regelen’.

Lees ook:

Een zoektocht naar de islam in India

India, dat bekendstaat als het land van het hindoeïsme, telt tweehonderd miljoen moslims. Hoe ziet die islam in India eruit?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden