Tempelgangers

‘Ik heb een afspraak met God’

Ochtendmeditatie in de Amersfoortse Sint-Joriskerk. Beeld Bram Petraeus

Trouw trekt door Nederland en gaat mee met tempelgangers van velerlei soort. Vandaag Tjerk Nap (66), die meedoet aan de ochtendmeditatie in de Amersfoortse Sint-Joriskerk.

Het eerste dat opvalt

Eigenlijk niet zoveel. Het is nog donker in de Sint-Joriskerk. Alleen de witte muren en gewelven van dit eeuwenoude kerkgebouw zijn goed zichtbaar. In een hoek is wel het aarzelende licht van de paaskaars te zien. Daaromheen zitten een paar mensen. Nauwelijks herkenbaar, slechts hun silhouet is zichtbaar. Voor de rest komt er licht uit een gang die naar een open deur leidt.

In de deuropening staat stadsdominee Diederiek van Loo van de Protestantse Gemeente Amersfoort. Zij heet iedereen welkom die mee wil doen aan de ochtendmeditatie die hier sinds begin vorig jaar maart elke woensdagochtend plaatsvindt.

Om één minuut voor negen sluit de stadsdominee de deur en loopt naar de kring rond de paaskaars. Ze draagt een witte trui waardoor ze goed zichtbaar is. 

De grootsheid en de hoogte

Tjerk Nap zit dan al een tijdje stil te wachten op zijn stoel. Hij was ruim op tijd aanwezig, en dan te bedenken dat hij eerst ook nog de overgebleven oliebololie van oudjaar naar het scheidingsstation heeft gebracht. “Ik weet niet zo goed wat mediteren is. Ik vind het heerlijk om in de stilte te zitten en het gewoon ‘te laten gebeuren’.

“Nu kan ik wel alleen thuis gaan zitten mediteren, maar dan mis ik toch die andere mensen en ook het kerkgebouw. De ruimte waarin de meditatie plaatsvindt voegt echt iets toe. De grootsheid, de hoogte, de ramen waardoor het licht naar binnen valt.

“Dat licht is voor mij iets van God en het is elke keer anders. Dat heb je allemaal thuis niet. Ook het feit dat je moeite moet doen om aan de meditatie deel te nemen – ik moet er bijvoorbeeld tien minuten voor fietsen – is ook ergens goed voor. Het is een soort vriendelijke verplichting. Ik moet – of liever gezegd – mag ergens naartoe: ik heb een afspraak met God.”

Zijn er rituelen?

Precies om negen uur slaat de stadsdominee met een klopper op een klankschaal. Met zachte stem zegt ze dat iedereen in het half uur dat volgt mag doen waar hij of zij zin in heeft. Bidden, mediteren of wat dan ook. Het staat hun allemaal vrij. Als het maar stil blijft in de kerk.

Nu is stilte tegenwoordig steeds vaker een afspraak die je met andere mensen maakt. Een stad houdt zich daar niet aan en zelfs een kerkgebouw niet altijd. Naast een carillon en een klok die de tijd bijhoudt, is tijdens de meditatie af en toe ook het spontaan gekraak van kerkbanken te horen. Let wel: daar zit niemand op.

Tjerk Nap: “Ik ban niets uit. Voor mij mogen alle dingen langskomen. Dat geluid van buiten, maar ook de gedachten die in mijn hoofd opkomen. De mensen van wie je houdt die je even voor je ziet. Dan denk ik: God, ontferm u over de wereld hierbuiten en de mensen die daar deel van uitmaken. Ik denk dat hij mij uitnodigt hetzelfde te doen.”

Iets voor half tien klinkt de gong opnieuw. De stadsdominee bedankt iedereen voor hun komst en vraagt de stoelen met leuning weer terug te zetten op hun oorspronkelijk plek: de koffiehoek van de kerk. Die zonder leuning gaan op een stapel.

Wat is hier de bedoeling?

Oordeel niet te streng over je lichaam. Dat moet ook maar doen wat het hoofd zo graag wil. Stil zitten moet je leren, vindt Tjerk.

“Je voelt van alles in je lichaam. De stoelen zijn best hard en af en toe hoor ik mijn darmen even borrelen. Het is even zoeken hoe je die meditatie het beste kunt ondergaan.

“Vandaag was het ook nog eens koud. Dat speelt ook mee. Daarom had ik vandaag een warme fleece-trui aangetrokken. Drie weken geleden zei ik tegen de dominee: dat half uur gaat steeds sneller voor mij. Ik zit allang niet meer te wachten tot het afgelopen is. Een half uur stil zijn, is eigenlijk helemaal niet lang.”

Lees ook: 
Met Tilly (72) naar de leeskring van de Vrijzinnigen

Trouw trekt door Nederland en gaat mee met tempelgangers van velerlei soort. Vandaag Tilly (72) uit Hardinxveld-Giessendam die meedoet aan de leeskring van Vrijzinnigen Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden