null Beeld

Bladen

‘Ik’ blijkt eigenlijk een ‘wij’ te zijn

De aandacht voor virussen laat zoals bekend weinig te wensen over. Ook genen mogen zich in veel belangstelling verheugen. Maar cellen, komen die wel tot hun recht? Paul Nurse vindt dat het publieke debat best wat vaker over hen zou mogen gaan. “Ze worden vaak onterecht overschaduwd door de genen, waar we het maar al te graag over hebben.” De cel, aldus de Britse bioloog in Filosofie Magazine, is immers de echte basis van het leven, genen zijn slechts de inwonende instructeurs.

Nurse mag het zeggen, hij won een Nobelprijs voor zijn celonderzoek. Niets ten nadele overigens van de genen - hij kreeg er zelf mee te maken toen hij ontdekte dat zijn grote zus eigenlijk zijn moeder was, en zijn moeder zijn oma.

Nurses beeld van de mens is door zijn onderzoek veranderd. “De mens bestaat uit tien­tallen biljoenen cellen, die elkaar beïnvloeden, ons voedsel verteren en ziektes bestrijden. ‘Ik’ blijkt ­eigenlijk een ‘wij’ te zijn.” Wat de gevolgen voor het denken zijn, daaraan waagt Nurse zich niet – “hier heb je geesteswetenschappers voor nodig”. Wat hij wel weet, is dat we “een speciale verantwoordelijkheid hebben voor het leven op deze planeet, voor onze familieleden”. Wat dat betekent voor het publieke debat, dat vertelt Nurse niet.

null Beeld

In het eenmalige Joods Tijd-Schrift brengt de Joodse gemeenschap zichzelf in beeld. Schrijver Robert Vuijsje vertelt waarom hij in een na-oorlogse buitenwijk van Amsterdam is gaan wonen. Dat geeft hem rust. Want als hij door de oude stad loopt, denkt hij steeds: Hier zijn mensen verraden, dit was wat zij zagen voor ze op de trein werden gezet.

Toen Vuijsje op de basisschool zat, een generatie geleden, wisten alle kinderen nog welke winkels om de hoek fout waren geweest in de oorlog. Vuijsjes kinderen hebben op dezelfde school gezeten, maar dan zonder die ‘belasting’. “Ik kan me bijna niet voorstellen dat zij ooit met dezelfde gedachten als ik door Amsterdam zullen lopen. Ik vind dat een verbetering. En een opluchting.”

null Beeld

Lees ook:

Eerdere afleveringen in ons dossier Bladen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden