Coronaprotocol RKK

Hostie met pincet: bisschoppen komen met strikte regels voor vieringen

null Beeld Gerrit te Vaarwerk
Beeld Gerrit te Vaarwerk

Ook katholieken moeten een plaats in de kerk gaan reserveren. Communie uitreiken gebeurt onder strikte hygiënische regels, meezingen is niet toegestaan, maar na afloop wordt er wel koffie gedronken. Op anderhalve meter afstand.

Stijn Fens

Als de rooms-katholieke kerken in ons land op 1 juni weer opengaan voor vieringen met gelovigen, staan veiligheid en zorgvuldigheid voorop benadrukken de Nederlandse bisschoppen in het protocol ‘Kerkelijk Leven op anderhalve meter’ dat woensdag is vrijgegeven. Alle katholieke parochies en instellingen worden geacht zich aan de richtlijnen van het protocol te houden. Vorige week kwam leiding van de Protestantse Kerk in Nederland al met richtlijnen voor de ‘anderhalvemeterkerk’ .

Aan de katholieke vieringen mogen maximaal dertig gelovigen deelnemen, geheel volgens de richtlijnen van het RIVM. Reserveren is dus noodzakelijk voor wie naar de mis wil. Pas vanaf 14 juni zal er ook communie worden uitgereikt tijdens eucharistievieringen. Dat is aan strikte hygiënische regels gebonden.

Hostie met pincet

Bij de uitreiking van de communie dienen de gelovigen anderhalve meter afstand houden. Verder moeten ze hun handen van tevoren hebben gewassen. De priester wordt gevraagd om de hostie uit te reiken met ‘een daarvoor bestemd schepje’ of een pincet. Verder moet er bij voorkeur tussen hem en de ‘communicant’ een hoestscherm worden geplaatst om zo besmetting te voorkomen. Tenslotte kan de gelovige ervoor kiezen een zogenoemd ‘corporale’ mee te nemen, bijvoorbeeld in de vorm van een kleine witte zakdoek. De hostie kan daar opgelegd worden en naar de mond worden gebracht zonder dat die met de hand wordt aangeraakt. Drinken uit de beker met wijn is voor gelovigen niet toegestaan.

Ook bij het verdere verloop van een viering, laten de bisschoppen niets aan het toeval over. Alle richtlijnen worden tot in detail geformuleerd. Gelovigen die naar een viering willen, moeten zich van tevoren aanmelden. Meezingen is niet toegestaan, bij de vredeswens moet van handen schudden worden afgezien en bij het maken van het kruisteken mag het lichaam niet worden aangeraakt. De bijdrage aan de collecte – ook zo’n vast moment in een viering- ‘kan via een collectebus op een tafel bij de uitgang, via een bankoverschrijving, of via een gift-app.’

Als de viering erop zit, hoeven de katholieke gelovigen niet meteen naar huis. ‘Napraten in groepjes en koffiedrinken in het kerkgebouw kan gezien de geldende maatregelen niet, maar kan wel plaatsvinden in een parochiezaal of in een tuin bij de kerk, waar u anderhalve meter afstand tot elkaar kunt bewaren.’

Het protocol beslaat heel het kerkelijk leven en beperkt zich niet tot vieringen. Zo wordt het toedienen van het doopsel uitgesteld. In geval van nood kunnen de ouders (na overleg met de pastoor) zelf hun kind dopen, de zogenoemde nooddoop. Bedevaarten mogen plaatsvinden, maar alleen weer onder strenge voorwaarden. Geloofsgemeenschappen moeten verder met een gebruiksplan voor hun kerkgebouwen komen en ook bij het branden van kaarsen moet ook gelet worden op de anderhalvemeter-regel. Kaarsen dienen bovendien contactloos te worden afgerekend.

Voor veel parochies zal het nog een hele toer worden aan de regels van het protocol te voldoen. De bisschoppen laten op hun site weten blij te zijn “dat er weer perspectief is op het samen kunnen vieren van de Heilige Mis, aanvankelijk met 30 en hopelijk vanaf 1 juli met 100 gelovigen”.

Lees ook:

Loten of reserveren voor een plekje in een kerkbank; de anderhalvemeterkerk zoekt naar nieuwe regels

Kerkdiensten krijgen in elk geval deze zomer een heel ander karakter. Bij de deur staat iemand in een hesje die de reserveringen controleert en vraagt of de kerkganger gezond is, in de dienst wordt er niet meer gezongen en na de viering is er geen koffie.

Het ‘anderhalvemeter-gebedshuis’: wie mag er straks naar binnen?

Kerken, synagoges en moskeeën stellen protocollen op om zo goed mogelijk om te gaan met dit religieuze anderhalvemetertijdperk. Wat eeuwen gebruik was, kan niet meer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden