null

Open brief

Homopriesters: Wij zegenen het homohuwelijk wél

Beeld
Maaike van Houten

Homostellen die hun huwelijk willen laten zegenen in de katholieke kerk, zijn welkom bij de kleine groep geestelijken die zijn aangesloten bij het Werkverband van katholieke homo-pastores. In een open brief aan de Nederlandse bisschoppen kondigen ze aan het verbod op het kerkelijke homohuwelijk te negeren.

Deze week bevestigde de Congregatie voor de Geloofsleer, die waakt over de rooms-katholieke leer, nog eens de bestaande lijn dat het huwelijk is voorbehouden aan man en vrouw en dat alleen hun huwelijk kan worden gezegend in de kerk. Daarmee worden alle niet-heteroseksuele relaties in het verdomhoekje gezet en als zondig bestempeld, schrijven de Nederlandse homo-pastores verenigd in het Werkverband. ‘Wat is dit voor kerkelijke overheid? En dan nog dúrven beweren dat je niet discrimineert, maar slechts de kerkelijke leer uitlegt’, protesteren ze in de fel getoonzette brief aan hun collega-pastores en de bisschoppen.

De katholieke leer is volgens hen losgezongen van de werkelijkheid. De herder - de top van de kerk - neemt de schapen niet serieus, aldus het Werkverband, en het gevolg is dat de schapen niet meer kunnen luisteren naar de herder.

De leden van het Werkverband doen dat in elk geval zelf niet meer. Mogelijk deden ze dat al niet en zegenden ze homostellen al, maar zonder daar ruchtbaarheid aan te geven. Nu kondigen ze openlijk aan de lijn van de kerk te negeren. ‘Wij verklaren dat verbod tot on-evangelie’, schrijven ze. Homoseksuele mannen en vrouwen die in de katholieke kerk willen trouwen, kunnen bij hen terecht voor een zegen voor hun relatie, als zij zich ‘zorgvuldig hebben voorbereid’.

Het Werkverband roept andere pastores en de bisschoppen op homoseksuele relaties gelijk te gaan behandelen en hun huwelijk te zegenen. De Nederlandse bisschoppen hebben afgelopen week echter laten weten achter de leer van Rome te staan en die te volgen.

Lees ook

De column van Stijn Fens

Een priester mag dus wel een Kia Picanto zegenen, maar geen homostel. En dat doet pijn, schrijft Stijn Fens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden