null Beeld

In de schaduw van de minaretEildert Mulder

Hoe militante moslims denken te profiteren van Oekraïne

Eildert Mulder

Ooit besloten shariageleerden de niet-islamitische wereld ‘huis van de oorlog’ te noemen. Dat etiket past ook uitstekend op het islamitische deel van de planeet.

Neem alleen maar de gruwelijke strijd in Jemen, waarover media in een heel jaar minder berichten dan nu in één uur over Oekraïne. Maar goed, dankzij Poetin is de benaming ‘huis van de oorlog’ ook weer volop van toepassing op het ongelovige Europa. Hoe reageert het militante deel van de moslimwereld daarop?

Op Idlib vallen geregeld bommen uit Russische vliegtuigen

De opiniewebsite aymennjawad.org stak zijn licht op in een bijzondere regio, de Syrische provincie Idlib die grenst aan Turkije. Het Syrische regime heeft zijn macht daar nog niet hersteld. Islamitische strijdgroepen die elders in Syrië het onderspit dolven, hebben zich verschanst in Idlib. Wanneer je een oorlog niet kunt winnen, zoek of creëer je alternatieve vijanden die je wel aankunt, desnoods binnen de eigen gelederen. Idlib is daardoor verworden tot een godgeleerd hoenderhok vol kraaiende, elkaar verketterende hanen.

Er vallen op Idlib geregeld bommen uit Russische vliegtuigen, namens hunne excellenties Assad en Poetin. Ook zijn de verwoestingen van Aleppo, mede aangericht door de Russen, niet vergeten. Geen wonder dat er in Idlib sympathie leeft voor de Oekraïense lotgenoten. Maar hoe ver mag die gaan? Mag een moslim als vrijwilliger meevechten aan Oekraïense zijde? Ofwel deelnemen aan een oorlog tussen twee ongelovige partijen?

Nee, zegt Abu Shu’aib Al-Masri tegen aymennjawad.org. Hij is een Egyptenaar die zich in 2012 vestigde in Idlib als theologische vraagbaak. Eerst was hij verbonden aan islamitische strijdbendes. Tegenwoordig is hij zzp’er. Hij prijst de wijsheid van het opperwezen. Maar zijn betoog is nauwelijks theologisch. Hij haalt bijvoorbeeld weinig uitspraken van Mohammed aan.

Het is eerder een historische analyse. Bemoei je er niet mee, is zijn advies. Laat alles over aan God. Wanneer ongelovigen met elkaar vechten profiteren de moslims altijd. Dat is een ijzeren wet, betoogt hij. Het doet er niet toe wie wint of verliest. Na de Tweede Wereldoorlog werden allerlei moslimlanden bevrijd van het koloniale juk. Er volgde de Koude Oorlog. Na afloop daarvan kregen nog eens flink wat moslimlanden hun zelfstandigheid. Over een westerse interventie in de islamitische wereld hoef je je evenmin zorgen te maken. Kijk wat Afghanistan Amerika heeft opgeleverd. Moet je die slappe Biden zien! Denk aan het Franse fiasco in Mali.

Moslims zijn ridderlijk tegenover hun vijanden, legt Al-Masri uit

Door met elkaar te vechten ontdekken de ongelovigen dat hun niet-islamitische vijanden bruter zijn dan de moslims, legt Al-Masri uit. Goed voor het aanzien van de islam. Moslims zijn ridderlijk tegenover hun vijanden. Lees er westerse oriëntalisten op na. Hebben de moslims de Indianen vermoord? Hebben zij de Holocaust op hun geweten? Was de genocide van Stalin op Oekraïners via uithongering het werk van moslims? De slachtpartij in Rwanda soms? Onvermeld laat hij de islamitische plegers van genocides op Armeniërs, Syrisch-orthodoxe christenen en jezidi’s, ruim honderd jaar geleden. Weinig bijval zal hij krijgen vanuit New York, Parijs, Brussel, Madrid, Londen, Nice of andere steden waar ‘ridderlijke’ moslimextremisten genadeloos toesloegen in deze nog jonge eeuw.

Al-Masri verwacht nog meer zegeningen van de huidige oorlog. Tsjetsjeense moslims vechten mee aan de Russische kant. Ze zijn uitschot, een schande voor de oemma, de islamitische natie. Ze kunnen nu fijn sneuvelen. Opnieuw winst dus voor de islam.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden