null Beeld

In de schaduw van de minaretEildert Mulder

Hoe Iran een minieme minderheid van bahai-gelovigen belaagt

In grote delen van de wereld bestaat een pervers werkverschaffingsproject dat beoogt mensen met eigen opvattingen over metafysische zaken het leven te verzuren.

Het zou aardig zijn uit te rekenen hoeveel personen een dagtaak hebben aan dat miserabele gedoe en hoeveel geld dat kost. Meestal zit een intolerante meerderheids-religie anders-gelovigen of ongelovigen dwars. China is een geval apart. Daar heb je een atheïstisch pseudo-geloof, het maoïsme, dat helemaal niemand die anders is het licht in de ogen gunt. De tirannie treft de islamitische Oeigoeren, maar ook boeddhisten, christenen, joden, Falun Gong en zelfs bewonderaars van de antieke Chinese denker Laozi.

Wat opvalt is de kleingeestigheid

Door het absurde gedrag van China zou je bijna vergeten dat er nóg een land is dat niet deugt, Iran. Iran is geen China. Het is ook geen IS, dat sinds kort kinderen van tien onthoofdt in Mozambique. Wat bij Iran erg opvalt is kleingeestigheid. Zielig is de manier waarop het ayatollah-land het handjevol bahai-gelovigen belaagt. Vorige week werd een geheim document bekend met plannen voor de provincie Mazandaran bij de Kaspische Zee. Docenten daar moeten, zo wil het repressie-apparaat, nagaan welke scholieren bahai zijn, zodat die tot de islam bekeerd kunnen worden.

De bahai-religie ontstond in de negentiende eeuw in Iran als, heel kort gezegd, een soort messianistische beweging binnen de sjiitische islam, van oudsher de Iraanse staatsgodsdienst. Al meteen was de onderdrukking hard. Het bahaigeloof ontwikkelde zich tot een aparte wereldgodsdienst met zo’n vijf miljoen aanhangers. In Iran leven ruim driehonderdduizend bahais. Dat is zelfs geen half procent van de totale bevolking. Je zou zeggen dat zo’n minuscule minderheid geen gevaar kan vormen voor de Iraanse staat, maar daar denken de ‘geestelijke gids’ Ali Khamenei en zijn companen anders over.

Wil Khamenei influencer worden?

Je vraagt je af wat de grijsaard Khamenei beweegt om in de herfst van zijn leven die paar bahais te belagen. Denkt hij daarmee een solider toegangsbewijs voor het paradijs te verdienen? Wil hij ook daar geestelijke gids worden? Of influencer? Khamenei is de machtigste man van Iran en beheert als een gierige vrek een reusachtige geldkist via een stichting, die zich bijvoorbeeld verrijkt door land te roven van bahai-boeren, zoals in het dorp Ivel, eveneens in Mazandaran.

De kwestie speelde al vanaf 2010, maar onlangs raakten bahaiboeren in Ivel definitief hun huizen, voorraadschuren en akkers kwijt. Hun bezittingen zijn overgedragen aan die stichting van Khamenei. In oktober verloren de boeren hun laatste hoger beroep. De afgelopen tijd is er wereldwijd actie gevoerd voor de bahaiboeren, die ook steun kregen van modernistische Iraanse moslims. Een video op internet laat een vredig ogend bergdorpje zien, met wel enige verbrande huizen. Een boer vertelt hoe een moslimgeestelijke hem zei dat hij zich tot de islam moest bekeren of anders het dorp moest verlaten. Ook eiste de man Gods dat hij zou scheiden van zijn vrouw met wie hij vijf kinderen heeft.

Ivel staat niet op zichzelf, van hogerhand afgedwongen sluitingen van bedrijven van bahais komen geregeld voor. Bahais gelden als afvallige moslims, ook als ze als bahai geboren zijn. Afvalligheid is een erfzonde, die overgaat op kinderen en kindskinderen. De sharia stelt er de doodstraf op. Zover gaat Iran niet. Het behandelt de bahai-gemeenschap zoals een boer zijn knotwilgen: niet kappen maar wel de takken wegsnoeien.

Lees ook:

Bahai’s zijn gelijken in de schepping, maar niet in Iran

Bahai’s worden in Iran gedwongen hun geloof te verloochen. Dat is niet te rijmen met wat Mohammed heeft gezegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden