null Beeld
Beeld

MinaretEildert Mulder

Hoe een naïeve Indiase professor het mikpunt van extremisten werd

Eildert Mulder

De chirurgen waren nog bezig zijn rechterhand weer aan zijn pols te naaien. Maar de familie van de Indiase professor T.J. Joseph vond toch al tijd om de beulen te vergeven.

Zijn rampjaar was 2010. Joseph werd het slachtoffer van zijn eigen kamergeleerde naïviteit, de lafheid van zijn kerk en en het blinde extremisme van het islamitische Volksfront van India. In een achtbaan van ellende raakte hij behalve het gebruik van zijn rechterhand ook zijn baan, zijn kerk en later zijn vrouw kwijt.

De kerk excommuniceerde hem. Joseph doceerde aan het katholieke Newton College de taal van de Indiase deelstaat Kerala, Malayalam. Kerala, op de Indiase westkust, is religieus diverser dan de rest van India. Er zijn grote christelijke en moslimgemeenschappen. De hindoes, in heel India 80 procent, vormen in Kerala maar krap de meerderheid. De strafexpeditie tegen Joseph had plaats toen hij en zijn familie terugkeerden van een kerkgang. Acht overvallers dwongen hun auto te stoppen. Een van hen amputeerde de hand van de hoogleraar. Het lukte nog het lichaamsdeel op tijd naar het ziekenhuis te brengen. Na een operatie van zestien uur had Joseph zijn hand terug. Maar hij kan er niets mee.

Dialoog tussen een verwarde man en God

Zijn wereldvreemdheid: hij had niet begrepen dat hij met een examenopgave de extremisten en ook zijn eigen kerk zo boos zou kunnen maken. Hij had een tekst uitgekozen van een beroemde scenarioschrijver, een dialoog tussen een verwarde man en God, die nors reageert op een rare vraag. Hij noemt zijn gesprekspartner een hondenzoon.

Joseph is, zegt hij, gelovig maar ook een literatuurliefhebber die dol is op bizarre teksten. Vandaar deze opgave, met één toevoeging, hij gaf de verwarde man een naam, jawel: Muhammad. En toen waren de poppen aan het dansen: een verwarde profeet en God die hem een hondenzoon noemt. Blasfemie, vonden moslims. Ook veel christenen waren boos, vanwege de ruwe taal van het Opperwezen en verder hadden ze weinig trek in ruzie met de moslims. Er lijkt sindsdien wel wat te zijn veranderd, want juist dezer dagen beleeft Kerala een rel over een bisschop die het woord ‘narcotica-jihad’ uitvond. Volgens hem brengen moslims met ijsjes jongeren aan de drugs.

Bang voor verstoring van de harmonie

Maar destijds waren christenen vooral bang voor verstoring van de harmonie. Joseph zei dat hij alleen maar die scenarioschrijver had willen eren, die ook Muhammad heet. De katholieke kerk, beheerder van het Newton College, schorste hem. Het duurde even voordat de campagne tegen Joseph echt op stoom kwam, net zoals het in 2005 bij de Deense cartoonaffaire ging. Maar ten slotte gebeurde het onvermijdelijke: de aanslag. Een paar maanden later zette de kerk de schorsing om in ontslag. De kerkleiders waren ongevoelig voor het argument dat de professor al genoeg had geleden. Vier jaar later stapte zijn vrouw uit het leven.

De man die de hand amputeerde is nog op de vlucht. Er zijn 31 beklaagden. De eerste dertien zijn in 2015 veroordeeld. Nu is een tweede groep van elf aan de beurt. Het hooggerechtshof van Kerala wees onlangs hun verzoek tot uitstel wegens de covid-pandemie af.

Toch weer enige gerechtigheid voor de professor. Is hij ook blij? Nauwelijks. Hij heeft, zegt hij, meer geleden door toedoen van de kerk dan door de verminking. Zou hij de gewraakte tekst opnieuw als examenstof gebruiken, vroeg een interviewer hem eerder. Ja, was het antwoord. Met één verandering, hij zou die verwarde man niet Muhammad noemen, maar Joseph.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden