Liedboek

Hoe divers de protestantse kerk ook is, over het favoriete lied is men het eens

Zingende kerkgangers in De Ark in Dronten. Beeld Herman Engbers
Zingende kerkgangers in De Ark in Dronten.Beeld Herman Engbers
Maaike van Houten

De grootste protestantse kerk van Nederland, de PKN, kent veel stromingen en kerken, van zeer orthodox tot heel vrijzinnig. Maar wat hun achtergrond ook is, één lied zingen ze allemaal het liefst: Ga met God en Hij zal met je zijn, van oorsprong een Engelse hymne, met muziek van Vaughan Williams. Dit lied uit het Liedboek staat op nummer één van de top twintig van lievelingsliederen van ruim 3000 mensen die hebben meegedaan aan een onderzoek.

Hanna Rijken, musicus en theoloog, ziet in de top twintig een zekere polarisatie terug: “De nummer twee bijvoorbeeld, Abba Vader, U alleen, is vooral populair in orthodoxe kringen, terwijl de nummer vier, De steppe zal bloeien van Huub Oosterhuis, het goed doet in meer vrijzinnige gemeentes.”

De top twintig zegt ondertussen niets over de liederen in de diensten op zondag. “Soms is er een kloof tussen wat de dominee uitkiest en wat gelovigen het liefst zingen”, zegt Rijken. Die gelovigen houden in elk geval ook van klassiekers. ‘t Hijgend hert, der jacht ontkomen staat op de dertiende plek, het is de enige psalm in de lijst. Wat de toekomst brenge moge, een andere meezinger, staat op negen, vlak onder Licht dat ons aanstoot in de morgen.

Als Rijken predikanten moet adviseren, dan zou ze zeggen: aan het begin en het eind van de dienst een lied dat mensen graag zingen. En daartussenin een onbekend lied, “zodat ook nieuwe parels de kans krijgen om geliefd te worden.”

Lees ook:

Kerken mogen weer meer mensen ontvangen, maar wel op anderhalve meter en niet te hard zingen

Nu de strengste coronamaatregelen in de samenleving zijn losgelaten, is ook in de kerken weer meer mogelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden