In memoriamSogyal Rimpoche

Hij bracht het boeddhisme naar het westen, en pleegde misbruik

Sogyal RinpocheBeeld EPA

Sogyal Rinpoche wilde het boeddhisme naar het Westen brengen, en daar is hij behoorlijk succesvol in geweest. Van zijn ‘Het Tibetaanse boek van leven en sterven’ werden miljoenen exemplaren verkocht en Rigpa, zijn organisatie voor boeddhistisch onderwijs, werd een imperium met ruim honderd vestigingen in tientallen landen. 

Maar het werk dat Sogyal de afgelopen vier decennia verrichte, staat sinds een paar jaar in de schaduw van het misbruik waaraan hij zich jaren schuldig bleek te hebben gemaakt. De boeddhistische leraar overleed woensdag op 72-jarige leeftijd.

Sogyal werd in 1947 geboren in Tibet als Sogyar Lankar – Rinpoche is een boeddhistische eretitel die hij later verwierf. Hij werd gezien als de incarnatie van Terton Sogyal, die in de negentiende eeuw leermeester was van de toenmalige dalai lama.

In 1971 vroeg Sogyal asiel aan in het Verenigd Koninkrijk, waar hij een studie godsdienstwetenschap volgde in Cambridge. Het zou nog twintig jaar duren voordat zijn ster begon te rijzen: daar zorgde, begin jaren negentig, ‘Het Tibetaanse boek van leven en sterven’ voor.

Zijn carrière lang werd hij beschuldigd van misbruik. Sogyal ontkende alles, maar schikte in 1994 wel een misbruikzaak in de VS. In 2017 uitte een groep voormalige volgelingen harde beschuldigingen: Sogyal, stelden zij, had zich schuldig gemaakt aan seksueel misbruik en (emotionele) mishandeling, hij leidde een leven in grote luxe, en behandelde zijn naaste omgeving op dictatoriale wijze. Een onafhankelijk onderzoek bevestigde de beschuldigingen. 

Lees ook:

Kritiek op van misbruik verdachte boeddhistische leermeester is niet welkom

Rigpa, de boeddhistische onderwijsorganisatie van de wereldberoemde leraar Sogyal Rinpoche, probeerde schoon schip te maken nadat haar leermeester is beschuldigd van misbruik. Maar volgens critici is dat alleen voor de bühne.

Lees ook:

De meester staat zijn leerlingen zeer na

Sogyal Rinpoche was in 2014 in Nederland. Marije van Beek schreef toen een portret van de boeddhistische leraar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden