In de schaduw van de minaretOeigoeren

Hier is alles oké hoor, zegt China over zijn hersenspoel-kampen

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

De werkelijkheid kun je proberen te beschrijven zoals die is, maar dat is moeilijk. Fabels verzinnen is gemakkelijker. Totalitaire regimes zijn daar knap in.

China.org.cn vertoont een sterk staaltje van ambachtelijk liegen. Deze website jokt tegen alle bewijzen van het tegendeel in dat het religieuze leven van Turkstalige Oeigoerse moslims in de regio Xinjiang in de coronatijd gewoon bleef doorgaan, dankzij de goede zorgen van de Chinese overheid. Geweldig! Vijf maal per dag bidden met het gezicht naar Mekka, ondanks Covid-19, in de moskee. Het kon allemaal in Xinjiang, zo meldt het ‘regionale bureau voor godsdienstzaken’ van Xinjiang trots aan de website, die geen pijnlijke vragen stelt. Zoals: hoeveel moskeeën zijn er nog over in Xinjiang? Want talloze gebedshuizen zijn gesloopt of veranderd in communistische propaganda-huizen.

Mag een imam in Xinjiang trouwens nog over de Koran preken, nu dat boek verboden is? Of moet hij president Xi Jinpings ideeën over een ‘Chinese islam’ uitdragen? Moeten Oeigoerse studenten nog steeds varkensvlees eten? Zou het niet zinniger zijn geweest om de gebedshuizen die er nog wel zijn te sluiten in plaats van gelovigen bloot te stellen aan besmetting? Of konden de diensten zonder risico doorgaan, omdat er toch vrijwel geen gelovige zich nog in een moskee waagt?

Hoe staat het in de ‘centra voor beroepsopleidingen’?

Hoe staat het met de anti-coronamaatregelen in de ‘centra voor beroepsopleidingen’, de hersenspoelkampen, waar miljoen islamitische en ook een handjevol christelijke Oeigoeren zitten opgesloten? Tot voor kort waren die kampen zeer dichtbevolkt. De ‘studenten’ produceerden een hoop lawaai bij het klassikaal opdreunen van leuzen van president Xi Jinping. Je krijgt daarmee het zangkooreffect dat het virus zo blij maakt.

Misschien zijn die ‘opleidingscentra’ nu leger. Overlijden is in die barre oorden niet ongebruikelijk en ook zijn veel ‘cursisten’ overgeheveld naar fabrieken elders in China, als dwangarbeiders. Ook daar krijgen ze les in de gedachtenkronkels van de president. Een rapport van de Australische denktank ASPI gaf in maart tachtigduizend als laagste schatting van het aantal gedeporteerde Oeigoerse dwangarbeiders, verspreid over heel China. Het zijn er waarschijnlijk veel meer. De fabrieken waar ze hun dwangarbeid verrichten, zijn schakels in toeleveringsketens voor internationale bedrijven. Dat maakt de rest van de wereld medeplichtig aan de culturele genocide tegen de Oeigoeren. Medeplichtigheid creëren, ook daarvoor hebben totalitaire stelsels een uitzonderlijk talent.

Klodders botter op het hoofd van Trump

Ook het hoofd van de Amerikaanse president is bedolven onder klodders vette boter, in zijn geval door eigen toedoen. Tweemaal spoorde Trump in het geniep zijn Chinese collega Xi Jinping aan om de bouw van diens hersenspoelkampen door te zetten. Eerst deed hij dat in 2017 bij een bezoek aan China, daarna nog eens vorig jaar, op de top van de G20 in Osaka. Zijn voormalige veiligheidsadviseur John Bolton meldt dat in een boek dat dinsdag uitkwam, maar daarvoor al uitbundig in het nieuws was. Vorige week ondertekende Trump een wet tegen Chinese functionarissen die zich bar hebben gedragen tegen Oeigoeren. Ze kunnen inreisverboden naar de VS tegemoet zien of bevriezing van tegoeden. De wet heeft het onder andere over foltering en vrijheidsberoving. Trump moet een lijst opstellen van het ergste tuig. Een opmerkelijke taak gezien zijn eigen warme waardering voor de hersenspoelkampen.

Lees ook:

Omir Bekali zat in een strafkamp omdat hij Oeigoers is: ‘China wil ons vernietigen’

China schendt volgens de Verenigde Naties de mensenrechten op grote schaal in de westelijke provincie Xinjiang. Omir Bekali is een van de weinigen die lang in de beruchte kampen voor Oeigoeren heeft gezeten en het kan navertellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden