Het Vaticaan zou barsten van de homo’s

Frédéric Martel Beeld Christophe Abarmowitz / Radio France
Frédéric MartelBeeld Christophe Abarmowitz / Radio France

Een Franse socioloog beweert in een nieuw boek dat vier op de vijf priesters in het Vaticaan homo is. De ministaat zou zelfs een van de grootste homogemeenschappen ter wereld zijn.

Stijn Fens

Het Vaticaan is in verlegenheid gebracht door een boek waarin wordt beweerd dat veel prelaten er een dubbelleven op na houden, een homoseksueel dubbelleven wel te verstaan. Bisschoppen met een hoge functie in het Vaticaan die bekend staan om hun anti-homo uitspraken, zouden zelf homo zijn. Ze zouden hun seksuele geaardheid ook praktiseren, op allerlei manieren. Dat staat in ‘Sodoma. Het geheim van het Vaticaan’ van de Franse socioloog Frédéric Martel dat volgende week wereldwijd uitkomt. Vier jaar werkte Martel aan zijn boek. Hij interviewde maar liefst 41 kardinalen, 52 bisschoppen en meer dan tweehonderd priesters en seminaristen, de meesten blijven anoniem.

Het beeld dat Martel schetst is van een instituut dat naar buiten toe kritisch naar homo’s is, maar binnen zijn eigen muren een van grootste homogemeenschappen ter wereld herbergt. Een subcultuur met een eigen taal en eigen codes. Zo zou ‘bij de parochie horen’ in Vaticaans taalgebruik ‘homo zijn’ betekenen.

Volgens Martel is de helft van de kardinalen homoseksueel. Zelf noemt hij onder meer de naam van de Colombiaanse kardinaal kardinaal Alfonso López Trujillo. Ook hij stond bekend om zijn felle uithalen naar homo’s, maar maakte volgens Martel ondertussen zelf gebruik van mannelijke prostitués. López Trujillo overleed in 2008.

Systematisch

Verhalen over homoseksueel verkeer in en rond het Vaticaan zijn er al lang. Af en toe vinden ze hun weg naar het grote publiek in boeken met titels als ‘Sex and the Vatican’. Martel is de eerste die deze bijzondere wereld systematisch in kaart brengt. Hij citeert mensen die beweren dat 70 a 80 procent van de priesters in het Vaticaan homo is, maar hij komt nergens met wetenschappelijk onderbouwde cijfers. Het blijft gissen.

Het boek verschijnt in de week dat in Rome een topconferentie plaatsvindt over misbruik. Daar gaat het boek van Martel niet over, maar volgens hem heeft de ‘cultuur van geheimhouding’ die noodzakelijk was om de grote invloed van homoseksualiteit in de kerk te verzwijgen, ervoor gezorgd dat misbruik verborgen kon blijven en ‘seksuele roofdieren’ konden profiteren van de bescherming die het systeem bood. Het Vaticaan heeft nog niet gereageerd op het boek van Martel.

Bisschop Ventura

Vandaag werd bekend dat de vertegenwoordiger van de paus in Frankrijk, de Italiaans aartsbisschop Luigi Ventura, wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Vorige maand zou hij tijdens een bijeenkomst in het stadhuis van Parijs een man ‘onzedelijk’ hebben betast. De Franse justitie heeft de zaak in onderzoek. Het Vaticaan heeft gezegd het onderzoek af te wachten.

Lees ook:

Priester en homo: de roze olifant in de kerk

Volgens traditionele Amerikaanse katholieken is het grote aantal homoseksuele priesters debet aan het misbruikschandaal.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden