Sportbond

Het Vaticaan wil naar de Olympische Spelen

Paus Franciscus signeert een cricketbat van het nationale cricketteam van Vaticaanstad. Beeld EPA
Paus Franciscus signeert een cricketbat van het nationale cricketteam van Vaticaanstad.Beeld EPA

Doet het Vaticaan straks mee in de strijd om de gouden medailles? Als het aan Melchor Sanchez de Toca ligt wel. Hij droomt al een tijdje van de deelname van het Vaticaan aan de Olympische Spelen. De eerste stappen om die droom te verwezenlijken werden vorig jaar gezet, met de oprichting van atletiekvereniging Athletica Vaticana. Maar om mee te kunnen doen met de Spelen moet het Vaticaan een Olympisch Comité oprichten, en daarvoor zijn minstens vijf internationaal erkende sportverenigingen nodig. Dus nog vier te gaan.

Sanchez de Toca, hoofd van de afdeling sport van het Vaticaan en fervent hardloper, maakte onlangs bekend dat er binnenkort twee verenigingen bij komen: eentje voor taekwondo en een eentje voor judo. Alle inwoners van het Vaticaan mogen lid worden.

Vechtsport dus, past dat wel bij het Vaticaan? Zeker wel, zegt Sanchez de Toca in een interview met Deutsche Welle. “Taekwondo is een sport die discipline, zelfbeheersing en flexibiliteit vereist. Het is niet bedoeld om te vechten, of als zelfverdediging, maar simpelweg als sport”.

Paus Franciscus hamert al langer op het belang van sport. Hij noemt het een ‘manier om te streven naar heiligheid’. Bovendien bevordert sport vriendschap en solidariteit, vindt de paus. “In het leven, net als in de sport, boeken we de beste resultaten als team!”, zei hij in 2018.

Al zijn officiële sportbonden dus schaars in het Vaticaan, er wordt al wel langer aan sport gedaan. Er is een cricketteam, twee nationale voetbalploegen (mannen en vrouwen) en een voetbalcompetitie, waarin teams van verschillende afdelingen het tegen elkaar opnemen. De laatste twee edities werden gewonnen door medewerkers van het Vaticaanse kinderziekenhuis: in 2015 en 2016 gingen de Vaticaanse Musea er met de beker vandoor.

Lees ook: Wordt dit het laatste jaar van paus Franciscus?

Voor paus Franciscus wordt 2020 een jaar van knopen doorhakken. Over onder meer de reorganisatie van de Romeinse Curie en het verplichte priestercelibaat. En een andere, niet onbelangrijke vraag: hoe lang blijft Franciscus eigenlijk nog paus?

De Roomse Loper: over de celibaatdiscussie tussen The Two Popes

In de podcast De Roomse Loper praten Trouw-redacteur Stijn Fens en Vaticaankenner Christian van der Heijden u om de twee weken bij over de stand van zaken in de katholieke wereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden