NieuwsBijbelgenootschap
Het is levensgevaarlijk christen te zijn in Noord-Korea, maar Jae Min Ho wil er bijbels uitdelen
De directeur van het Koreaanse Bijbelgenootschap staat klaar om bijbels naar Noord-Korea te brengen. Maar hebben Noord-Koreanen niet meer behoefte aan eten?
Zodra Noord-Korea de grenzen openstelt, wil directeur Jae Min Ho van het Koreaans Bijbelgenootschap er minstens honderdduizend bijbels verspreiden. Hij heeft al meer dan de helft van het benodigde budget verzameld, vertelde hij vorige week aan zijn collega’s van het Nederlands Bijbelgenootschap, waar hij op werkbezoek was.
Het is levensgevaarlijk christen te zijn in Noord-Korea, het land met een van de repressiefste regimes ter wereld. Het leven is er volgens vluchtelingverslagen hard voor inwoners door hongersnood en medicijntekort en de staat pakt Noord-Koreanen die de Juche, de ideologie van de staat, niet aanhangen op om te werken in strafkampen.
Het regime associeert het christendom met ‘gevaarlijke’ westerse ideologie, aldus een rapport van Kerk in Nood, een internationale organisatie die onderdrukte christenen steunt. Andere hulporganisaties melden dat ongeveer de helft van de tachtig- tot honderdtwintigduizend gevangenen in de strafkampen christen is. Exacte getallen zijn onbekend, omdat Noord-Korea het bestaan van de kampen ontkent.
Buren controleren
De staat maakt het gelovigen in Noord-Korea nagenoeg onmogelijk samen te komen buiten de familiesfeer. Volgens de woordvoerder van Open Doors, die onderdrukte christenen wereldwijd steunt, stelt de communistische regering in elke stadswijk iemand aan om opvallend gedrag van de buren te rapporteren. “Als familie samenkomt is dat niet verdacht, maar anderen kunnen niet zomaar een bijeenkomst organiseren, zonder dat het wordt gemeld”, zegt de woordvoerder. Op de lijst van Open Doors van landen met de meeste christenvervolging staat Noord-Korea bovenaan.
Ho was hier onder andere om de bijbelsite van het Nederlands Bijbelgenootschap te bestuderen. Aan de hand daarvan wil hij een Koreaanse versie opzetten. Er bestaat sinds ruim een eeuw een Koreaanse vertaling van het heilige boek, in 2021 moet een herziene versie in modern Koreaans af zijn. Inwoners van het noorden en zuiden spreken dezelfde taal. Eerder verschenen al een Engelse en Portugese site naar het Nederlandse voorbeeld, zegt woordvoerder Peter Siebe van het Nederlands Bijbelgenootschap. Hij benadrukt dat het niet betrokken is bij het plan Noord-Koreaanse christenen van exemplaren van de Bijbel te voorzien.
Siebe heeft van de directeur van het Koreaanse Bijbelgenootschap begrepen dat er als de grenzen opengaan, in Noord-Korea veel vraag zal zijn naar het heilige boek. “Niet alleen gelovigen zullen geïnteresseerd zijn, ook voor de rest van de bevolking staan er veel mooie verhalen in die daar nog onbekend zijn.” Van de 25 miljoen inwoners in Noord-Korea zijn zo’n tweehonderd- tot vierhonderdduizend christen. Het project van Ho is niet verbonden aan andere vormen van humanitaire hulp in Noord-Korea.
Urgentere problemen
Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden, is sceptisch over het project van Ho. “Er is totaal geen zicht op opening van Noord-Korea en het regime tolereert geen ander denkbeeld dan dat van de staat. Het lijkt bovendien onzinnig honderdduizend bijbels te drukken, omdat er urgentere humanitaire problemen zijn dan een gebrek aan bijbels.”
Peter Siebe van het Nederlands Bijbelgenootschap is het niet eens met die kritiek, al onderkent hij dat armoede in Noord-Korea een groot probleem is. Hij wijst erop dat Zuid-Korea een rijk land is en dat dat land via verschillende kanalen voedsel, kleding en medicijnen aan het buurland geeft. “Het Koreaanse Bijbelgenootschap wil bijdragen aan die hulp met dit bijbelproject.” Open Doors is daar trouwens al mee begonnen. Het heeft de afgelopen jaren hulpgoederen en enkele duizenden bijbels het land binnengesmokkeld, aldus een woordvoerder.
Noord-Korea kent officieel wel vrijheid van religie. Er zijn verschillende kerken in de hoofdstad Pyongyang, die “alleen bestaan omwille van een positief imago van Noord-Korea in het buitenland”, aldus Siebe. In het rapport van Kerk in Nood over de status van gelovigen in het land, melden gevluchte Noord-Koreanen dat “er een groeiend bewustzijn is van de wereld buiten de landsgrenzen”, maar dat inwoners nog niet openlijk andere levensovertuigingen dan die van de staat durven aan te hangen.
Lees ook:
Trump nodigt Kim Jong-un via twitter uit voor ontmoeting
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un per twitterbericht uitgenodigd hem binnenkort te ontmoeten in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. Trump verblijft momenteel in het Japanse Osaka voor een G20-top.
Zending voor Noord-Koreanen: de bijbel aan een usb-stick de lucht in
Voor de tienduizenden christenen in Noord-Korea is het bijna onmogelijk om aan een bijbel te komen. Voice of the Martyrs Korea smokkelt de bijbels daarom per ballon de dictatuur in.