Ook de kerken zijn aanwezig op de Floriade. Er is een beeldentuin op Bijbelse grondslag aangelegd met in het midden een Tiny Church. Maar het is niet de bedoeling om meteen zieltjes te winnen.
De Amerikaanse Shawna Rohner (69) dacht eigenlijk dat de Floriade meer zou lijken op de Keukenhof. “Iets met heel veel bloemen.” Ze begreep het concept achter de tienjaarlijkse tuinbouwtentoonstelling, die deze keer in Almere wordt gehouden, niet zo goed. Maar nu Shawna Rohner midden op het ‘Green Island’ van de Floriade staat, vindt ze het “geweldig”.
Ook goed dat de christelijke kerken hier aanwezig zijn, zegt ze. En dan mogen ze van Rohner best het ‘groene evangelie’ prediken. “Volgens mij is het de taak van de kerk om te vertellen hoe wij met de aarde om moeten gaan.”
Op de Floriade laat de Nederlandse tuinbouw samen met tientallen andere landen zien welke innovatieve ideeën zij hebben op het gebied van duurzaam wonen, bouwen en leven. Voor dominee Pieter ter Veen stond jaren geleden al vast dat de kerken hier niet mochten ontbreken. Na een bijeenkomst van 15 kerken uit Almere in 2016 werd de Stichting Kerk op de Floriade opgericht.
Erop of eronder
In 2019 bouwde Ter Veen de eerste Tiny Church in Almere. De stichting besprak de invulling van hun tuin op de Floriade en besloot nog een Tiny Church te bouwen. Professionele bouwers waren niet te vinden, dus timmerden Pieter ter Veen en vrijwilligers ’m zelf. “Wij willen de mensen de pracht van de schepping laten zien, ze bewustmaken dat het wat het klimaat betreft erop of eronder is, maar ook gelegenheid geven om tot rust te komen”, vertelt dominee en adviseur Burret Olde. “Ze kunnen ook een kaarsje op steken of een voorbede in het gastenboek schrijven. En dat alles op 64 vierkante meter.”
Het is deze dinsdagochtend rond tien uur nog behoorlijk rustig op de Floriade. De eerste bezoekers zoeken zich een weg over het evenemententerrein. Bij de Tiny Church staan de vrijwilligers klaar om bezoekers alles te vertellen over de visie van de kerk op duurzaamheid. De dag ervoor kwamen er zo’n 300 bezoekers langs.
Met de zon mee
Ook Pieter ter Veen is er. Hij legt graag het wonder van de Tiny Church uit. Die is natuurlijk wat energie betreft geheel zelfvoorzienend. Op het dak liggen zonnepanelen en het kerkje draait zelfs met de zon mee. Ter Veen loopt naar het kleine keukentje en wijst op een instrumentenpaneel. “Kijk, dit is een computer die verbonden is met een tandwiel. Op het moment dat de zon een graad is gedraaid, draait de Tiny Church vanzelf mee. Zo pakken de panelen steeds de maximale hoeveelheid zon. Nu staat de kerk met de ingang naar het oosten, maar vanavond is ie naar het westen gedraaid. Met de zon mee.”
De Tiny Church staat niet op zichzelf. Ze maakt deel uit van Fruitful City, het gedeelte dat door verschillende kerken wordt verzorgd, en is omringd door een beeldentuin met Bijbelse beplanting. “Als kerken hebben we een verhaal te vertellen”, zegt de coördinator van de tuin Frans Danenberg, voorganger van de evangelische gemeente Grace Communion Almere. “We hebben kunstenaars gevraagd om de negen vruchten van de Geest - denk aan zaken als vrede en trouw - die worden genoemd in hoofdstuk 5 van de Brief van Paulus aan de Galaten, uit te beelden. Aangevuld met geloof, hoop en liefde.”
Dan kom je uit op twaalf beelden. Dat is ook geen toeval, legt Burret Olde uit terwijl hij samen met Danenberg door de tuin loopt. “In Openbaring 22 is sprake van een levensboom, die twaalf vruchten gaf, elke maand zijn eigen vrucht.”
Chip in het hout
Het eerste sculptuur heet - ook niet toevallig - ‘geloof’ en is van Jos Bregman, een kunstenaar uit Almere. We zien een groot houten kruis met daarbij een stapel hout. Danenberg wijst erop dat het kruis een chip bevat waarin de herkomst van het hout is opgeslagen: het Groot Almeers Stadsbos. Het hout is onbehandeld en vervalt ooit tot compost. Heel duurzaam dus. Zelfs de stenen in deze tuin zijn recyclebaar.”
Als de Floriade haar deuren sluit wordt het evenementenpark ‘doorontwikkeld’ tot de stadswijk Hortus. “Wij vinden dat je al die vruchten van de Geest nodig hebt in de nieuwe wijk. Het gaat niet alleen om duurzame huizen of een goede manier om afval te scheiden, maar ook hoe je als mensen met elkaar omgaat”, zegt Olde. “Dat willen we in deze tuin laten zien.”
In de verkoop
Die beeldentuin is aangelegd in de vorm van een labyrint en hoe je ook loopt, je komt altijd weer bij de Tiny Church uit. Jammer alleen dat in de nieuwe stadwijk Hortus er geen plaats voor een kerk, hoe tiny ook. En daarom gaat de Tiny Church in de verkoop. Vraagprijs: twee ton. Dat geld is welkom, want voor de kosten van Fruitful City (bijna vier ton) is de stichting een lening aangegaan.
Voorlopig is iedereen nog tot 9 oktober welkom in the Tiny Church. Kerkelijke groepen kunnen de ruimte gratis gebruiken voor bijeenkomsten en op zondag ook voor diensten.
Geestelijke duurzaamheid
“We staan hier niet met flyers van onze kerken om zieltjes winnen, maar we staan wel voor onze overtuiging”, benadrukt Burret Olde. ”We hopen dat bezoekers geïnteresseerd raken in spiritualiteit, in christelijke spiritualiteit. Wonen ze in Almere, dan zijn er veertig kerkgenootschappen die hen van harte welkom heten.”
Frans Danenberg wijst op een nog leeg perk waar de schepping duidelijk nog voltooid moet worden. “Hier komen Bijbelse granen als vlas, spelt, gierst en gerst. Maar dat moet allemaal nog opkomen. Dit alles heeft met geestelijke duurzaamheid te maken. We willen een leefbare toekomst voor de volgende generaties. Zelf heb ik onlangs de tegels uit mijn achtertuin verwijderd en er een appelboom voor in de plaats gezet. Je moet zelf het voorbeeld geven.”
De Floriade is elke dag geopend van 10.00 tot 19.00 uur. Fruitful City bevindt zich op het Green Island, kavel 27.
Lees ook:
Tien jaar en miljoenen euro’s verder is de Floriade nog steeds niet af
Bruggen van vlas, textiel kleuren met planten en huizen van gerecycled plastic: hoewel nog verre van af, is op wereldtuinbouwtentoonstelling de Floriade in Almere een aantal groene initiatieven te vinden.