Het homohuwelijk zegenen of inzegenen, dat is de kwestie

null Beeld afp
Beeld afp

Homo’s kunnen in de Protestantse Kerk trouwen, maar hetzelfde als bij hetero’s is het niet. Niet alle homo’s vinden dat erg.

Maaike van Houten

Met lange tanden begint het landelijk bestuur van de Protestantse Kerk in Nederland morgen aan een nieuwe discussie over het homohuwelijk. Gemeenten zijn vrij om homo’s te trouwen, ze zijn ook vrij om hun kerk niet open te stellen voor gelovige homo’s die willen trouwen.

Bezwaren tegen dit besluit uit 2004 zijn bij de kerkelijk rechter niet ingediend. Het dagelijks bestuur van de synode, het moderamen, leidt daaruit af dat de regeling in de praktijk goed werkt. Niks aan veranderen, adviseert het daarom aan de synode, die vandaag begint en morgen over het homohuwelijk vergadert.

Maar onvrede is er wel over de regels voor het kerkelijk huwelijk, zoals die zijn vastgesteld toen de hervormde, gereformeerde en lutherse kerk in 2004 fuseerden tot PKN. Het huwelijk tussen ‘andere levensverbintenissen dan man en vrouw’ werd daarin gelijkgesteld aan het huwelijk tussen man en vrouw. Althans: bijna. Het verschil zit hem in twee letters. De ‘unieke relatie tussen man en vrouw’ wordt in een kerkdienst ingezegend. Andere relaties – tussen homoseksuelen en mensen met een geregistreerd partnerschap – kunnen worden gezegend. Inzegenen of zegenen, dat is de kwestie.

Lastig onderscheid

Het onderscheid is lastig te maken. Voor de kerkdienst zelf maakt het niks uit, het verloop en de trouwteksten zijn bij hetero’s en bij homo’s nagenoeg hetzelfde. Het moderamen houdt het erop dat inzegenen de gebruikelijke term is voor het sluiten van huwelijken, en dat inzegenen ‘een wat meer institutionele klank’ heeft. De term zegenen is ‘iets opener en speelser.’

Toch, er ís een verschil, en dat zit niet iedereen lekker. Bij een vorige synodevergadering bleek dat diverse synodeleden het homohuwelijk weer op de agenda wilden zetten. De synode is regionaal georganiseerd, het kerkbestuur (de classis) van Deventer stelt voor om één lijn te trekken en het woord zegenen te schrappen uit de kerkorde.

Vermijden

En daar voelt het dagelijks bestuur van de synode dus niks voor. En eigenlijk had het moderamen de hele discussie liever willen vermijden. Waarom? Omdat de PKN ontzettend verdeeld is over het homohuwelijk. Sterker: de formulering dat gemeenten homoseksuelen kúnnen trouwen – maar niet moeten – was bij de fusie in 2004 een van de belangrijkste oorzaken van een scheuring. Tegenstanders uit de Hervormde Kerk weigerden mee te gaan met de PKN en richtten de Hersteld Hervormde Kerk op.

Maar met hun vertrek zijn alle tegenstellingen niet verdwenen. Er is nu één Protestantse Kerk, maar er zijn nog wel verschillende stromingen. De Gereformeerde Bond bijvoorbeeld, waartoe zo’n 13 procent van de PKN zich rekent, is fel gekant tegen het homohuwelijk.

"Wij baseren ons op het Woord van God, en dat ziet het huwelijk als unieke verbintenis tussen man en vrouw. Met een gebod van God kan je geen compromis sluiten", verwoordt secretaris Piet Vergunst dat standpunt. Niet alleen in zijn eigen kerken, maar voor de hele PKN moet de Bijbel de norm zijn voor het kerkelijk handelen, aldus Vergunst.

Heleen de Boer, voorzitter van het LKP, de christelijke LHBT-beweging, ziet dat heel anders. Ze gaat uit van Gods liefde, die niemand uitsluit en geen verschil maakt tussen homo’s en hetero’s. “Maar als anderen precies moeten vinden wat ik vind, dan komen we geen stap verder, dan zijn er alleen verliezers”, zegt ze. Zij doet daarom een oproep, ook aan de tegenstanders, tot een gesprek, in de verwachting dat die geleidelijke weg leidt tot gelijkwaardigheid. Ook het synodebestuur is uit op bezinning. Niet zozeer over het homohuwelijk zelf, maar over de omgang met verschillen ‘tussen broeders en zusters van hetzelfde huis.’

Toespraken

Morgen spreken twee homoseksuelen de synode toe, de ene heeft bewust geen relatie, de ander is getrouwd. Op de tribune zit Wielie Elhorst, PKN-predikant voor de LHBT-gemeenschap. Hij vraagt de synode het homohuwelijk volledig gelijk te stellen aan het huwelijk tussen man en vrouw. Om dat te onderstrepen is hij herkenbaar aan de regenboog, het symbool van de homobeweging. Elhorst: “Ik heb een vlag, bretels en een strik, ik moet nog kiezen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden