Trouw trekt door Nederland en gaat mee met tempelgangers van velerlei soort. Vandaag: Mirjam Neervoort, die in Zoetermeer een Eckhart Tolle-bijeenkomst bijwoont.
Het eerste dat opvalt
De wind giert om de flatgebouwen aan de Europaweg in Zoetermeer. Hoog in een van die flats huist een praktijk voor fysiotherapie voor kinderen. Op deze vrijdagavond staat er een rij stoelen in een halve cirkel in de witte ruimte. Een beamer is op de muur gericht, op een plank in de hoek liggen een stuk of tien grote witte skippyballen.
In de gang staan schoenen, de meeste aanwezigen zijn op sokken. “Maar dat hoeft niet hoor, doe gewoon waar jij je prettig bij voelt”, zegt Jeroen van Es, die de avond leidt. Naast de docent is er nog één andere man, de rest van de groep bestaat uit een stuk of tien vrouwen.
Mirjam Neervoort (63), witgrijs jurkje, zwart vest en bril, zit al klaar. In het dagelijks leven werkt ze voor een reisorganisatie. Dat kan behoorlijk hectisch worden, vertelt ze. Daarom is ze vanavond van de partij. “Die gekte, daar ga je zo makkelijk in mee. Ik merk dat dit me rust geeft, daardoor kan ik in mijn werk ook beter mensen helpen.”
Wat is het programma?
De avond begint met een meditatie. “Zet je beide voeten op de grond, probeer aan te komen in de ruimte”, zegt Van Es. “Sluit je ogen. Luister naar de geluiden om je heen. Probeer niet om het buiten stil te laten worden, het gaat erom dat het vanbinnen stil wordt.” Van Es eindigt de meditatie door twee klankschijfjes tegen elkaar aan te slaan.
De bijeenkomst is gewijd aan het gedachtengoed van Eckhart Tolle (1948), een spirituele leraar die de bestseller ‘De kracht van het nu’ (1997) schreef. Tolle spoort zijn lezers en luisteraars aan om in ‘het nu’ te leven, zonder aandacht te schenken aan gedachten over het verleden of de toekomst. Accepteer het huidige moment zoals het zich aandient, is de boodschap. Over de hele wereld komen mensen samen in ‘local groups’ om te mediteren en naar filmpjes van Tolle te kijken. De Nederlandse groep wordt geleid door Van Es, oprichter van het Ima Centrum voor meditatie en bewustzijn: ima is Japans voor ‘nu’.
Na een voorstelrondje is het tijd voor een filmpje van Tolle. Het thema is ‘het innerlijke lichaam’. Met trage stem vertelt Tolle over hoe je in je gedachten verstrikt kunt raken, en hoe iemand door te focussen op de ademhaling terug kan keren in het nu. Er wordt instemmend geknikt, af en toe wordt er gelachen.
Na het filmpje volgt de bespreking. “Proberen jullie dit weleens bewust in te zetten?” vraagt Van Es. “Ik doe het als ik het gevoel heb dat iemand me provoceert”, zegt Neervoort. “Dan richt ik me eerst even op mijn ademhaling, en dan pas reageer ik. Sinds ik dat doe, hoef ik niet meer per se het laatste woord te hebben. Had ik dit maar twintig jaar geleden geweten, toen ik nog puberende kinderen had!”
Die focus op de ademhaling is altijd en overal beschikbaar, vertelt Neervoort. Ze doet het ook wel-eens in de auto. “Dan ervaar ik een tijdloosheid, een intens soort ontspanning, al is het maar voor even.”
Zijn er rituelen?
Tolle is niet gebonden aan een religie en dat is prettig, zegt Neervoort. “Hij houdt geen preek met donder en bliksem. Maar hij gebruikt wel duidelijke taal, over hoe we ons dagelijks gek laten maken door onze gedachten.”
Wat hier niet de bedoeling is
In de oorspronkelijke opzet voor bijeenkomsten als deze kijken de aanwezigen een filmpje van Tolle, daarna mediteren ze in stilte en vertrekken weer. Neervoort is blij dat Van Es dat verbod op spreken heeft losgelaten. “We vinden er toch allemaal wat van? Dat is weer zo’n opgelegde regel, dat je niet zou mogen praten, dat past eigenlijk helemaal niet bij Tolle. Het komt zoals het komt.”