null Beeld

MinaretEildert Mulder

Het dictatoriale gebroed van de moslimwereld

Eildert Mulder

Het zal de Palestijnen na tweehonderd doden in Gaza weinig troosten dat de Oeigoeren het nog beroerder hebben dan zij. Het lot van een door China onderdrukt moslimvolk is niet hun eerste prioriteit. Daarvoor is de eigen ellende te groot.

Toch zouden de Palestijnen zich zorgen moeten ­maken over de schade die moslimregimes indirect toebrengen aan hun zaak door eveneens te zwijgen over de Oeigoeren. De potentaten krenken daarmee niet alleen de Oeigoeren, maar degraderen ook hun ambtshalve ­geplengde tranen over Gaza. Want hoe moet je onder de indruk raken van protesten van moslim-notabelen, die uit puur eigenbelang stijf hun mond houden over hun Oeigoerse geloofsgenoten?

Dat doet niets af aan de Palestijnse nood. Het rechtvaardigt niet de huisuitzettingen in Jeruzalem, om maar iets te noemen. Allemaal waar, maar je zou je als islamitische leider wel kapot moeten schamen wanneer je zo braaf in de pas loopt met een China, dat een culturele genocide pleegt tegen een moslimvolk, en trauma’s creëert die generaties lang zullen blijven spoken. De ­islamitische gehoorzaamheid aan de maffiose Chinese omerta over de Oeigoeren is verbijsterend. Ze degradeert het concept van de oemma, de solidaire wereldgemeenschap van moslims, tot een holle frase. Dat ­verzwakt ook de positie van de Palestijnen.

Barokke lofrede op China als de kip met gouden eieren

Het dictatoriale gebroed dat de moslimwereld ­tiranniseert hoeft niet te proberen in de spiegel te kijken, want die zal in scherven vallen van afschuw. Deze ellendelingen lukt het al vele decennia om de eigen bevolking het leven te vergallen, ook zonder de hulp van ontspoorde algoritmes. Voor de bühne zingen ze af en toe een psalm voor de Palestijnen. Hondsbrutaal is het dubbeldenken op de Pakistaanse website thenews.com.pk: enerzijds pleidooien voor jihads tegen Israël en India (Kashmir), en in één adem een barokke lofrede op China als de kip met gouden eieren.

Ook voor Erdogan is het economische belang van goede betrekkingen met China reden om de Oeigoeren te laten vallen, hoewel ze dezelfde godsdienst aanhangen als de Turkse president en een verwante taal spreken. Vroeger kwam hij nog wel eens op voor de Oeigoeren. Maar in 2017 sloot hij een uit­leveringsverdrag met China. Ter bestrijding van terrorisme, zo heette het vroom. Ook toen al wist Turkije heel goed wat China uitvrat tegen de Oeigoeren. Sindsdien leven Oeigoerse ballingen in Turkije in angst.

De solidariteit van tirannen

Dezelfde Erdogan noemt Europa een openluchtgevangenis voor moslims. De aangekondigde Franse anti-terrorismewet bestempelt hij als een guillotine voor de democratie. Zo’n miljoen of meer Oeigoeren zitten of zaten in echte, hermetisch gesloten gevangenissen.

Of ze zijn gepromoveerd tot dwangarbeiders elders in China. Verder heeft de hedendaagse Turkse democratie geen valbijl meer nodig. Die heeft Erdogan al bediend.

Er speelt nog iets: de solidariteit van tirannen. Ze huiveren nog na over de executie van Saddam Hoessein op 30 december 2006, eerste dag van het slachtfeest, en de lynching van Kadafi in 2011. ‘Dwingelanden aller landen verenigt u’, is sindsdien hun lijfspreuk. Ideologie speelt geen rol. Ze zitten allemaal in dezelfde verrotte schuit, of je het nou hebt over de vliegtuigkaper van Minsk, de Saudische lustmoordenaar Mohammed bin Salman of de nep-keizer van China, Xi Jinping. Als die laatste zich uitroept tot de enige ware God van het heelal, zullen moslimleiders uit volle borst zijn lof bezingen.

Lees ook:

Moeder der Oeigoeren: ‘Niemand geloofde ons’

Al tientallen jaren reist Rebiya Kadeer de wereld over om het verhaal van de Oeigoerse bevolkingsgroep in China te vertellen. Een miljoen Oeigoeren zitten in Chinese strafkampen. Nu nemen de Verenigde Staten hun zaak ook serieus. ‘Wij roepen het al jaren maar niemand geloofde ons.’

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden