Beeld Trouw

MinaretEildert Mulder

Het devies van IS: kop op kameraden, en blijf moorden

De nederlaag in Syrië en Irak heeft IS niet van zijn stuk gebracht. De organisatie put moed uit drie bronnen: de oudste ‘geschiedenis’ van de islam, de heilige wereldrevolutie van de jihad en het nabije einde van de tijden. Kop op kameraden, en blijf moorden!

Niet alleen in Frankrijk en Oostenrijk maar ook in Congo sloeg de terreur toe, in de provincie Noord-Kivu. Net als in Nice was daar vorige week een kerk doelwit, in het dorp Baeta. Er vielen negentien doden. De aanvallers staken het godshuis in brand en tientallen huizen.

Een dag later was een ander dorp aan de beurt, Lisasa: 21 doden. Daar ‘ontwijdden’ de overvallers de kerk. De overeenkomst met Frankrijk en Oostenrijk: de daders waren islamistische extremisten. Het verschil: Congolese bloedbaden krijgen weinig aandacht.

Plagiaat

De belagers van de twee dorpen opereerden onder de drie letters ADF. De D staat voor democratisch. Of er verband was met Mohammed-cartoons vermeldt de summiere berichtgeving niet. ADF ontstond in de jaren negentig onder leiding van een tot de islam bekeerde ex-katholiek en bekwaamt zich sinds enige jaren in dorpen-moorden. Vooral dit jaar is het raak. Plagiaat. Een kwarteeuw geleden al richtten moordenaars van de Algerijnse organisatie GIA bloedbaden aan in dorpen. Hun slachtoffers waren zogenaamd afvallige moslims.

IS bekende gretig de aanval op de kerk in Baeta. Terrorisme-experts weten niet of de ‘eer’ wel echt IS toekomt. Er zijn weliswaar Afrikaanse terreurgenootschappen die hun trouw betuigden aan IS, toen het zich op het toppunt van zijn macht bevond. Macht werkt erotiserend, ook op moordenaars. ADF kan zo’n Afrikaanse lakei van IS zijn. Maar misschien ook pronkte IS met andermans veren.

Wie weet vecht ook Lou de Palingboer mee

Na de afgang in Syrië en Irak hunkert IS naar succes. Het is verbazend hoe deze bende ‘tot dwaas gemaakten’ de moed erin houdt. Hoe ontwikkel je na zo’n nederlaag een nieuwe strategie met het wenkend perspectief van de ‘grote morgen’? De ideologie van IS, een bonte verzameling luchtkastelen, biedt troost. De jihad interpreteert IS als een heilige wereldrevolutie met goddelijke zegen, die dus onvermijdelijk zal slagen. De groep denkt dat de jongste dag nabij is, met een hoofdrol voor moslimstrijders, gesteund door Jezus die de antichrist zal verslaan. Daar wil je bij zijn! Een veldslag bij het stadje Dabiq in Noord-Syrië zal het einde van de wereld inluiden. Wie weet vecht ook Lou de Palingboer mee.

Er is nog een lichtstraal: de ‘ontstaansgeschiedenis’ van de islam, of wat daarvoor doorgaat. Mohammed zou in etappes hebben gezegevierd. In zijn geboortestad Mekka botste hij op zoveel tegenstand dat hij moest uitwijken naar Medina. Van daaruit organiseerde hij een guerrilla tegen de Mekkanen en hun handelskaravanen. Na een overwinning bij ‘Badr’ volgde een nederlaag bij ‘Uhud’. Oorzaak: ongehoorzaamheid van de strijders. Nadat ze hun leven hadden gebeterd lukte het alsnog Mekka te veroveren en zelfs een wereldrijk te stichten.

In dat schema denkt IS. ‘Alles sal reg kom as ons almal ons plig doen’, zeggen ze in Zuid-Afrika. ‘Alles komt in orde als we allemaal onze plicht doen’. Na de zeperd in Syrië en Irak verkeert de terreurclub in een ‘Uhud-fase’, een periode van inkeer, waaronder het verplichte moorden niet mag lijden. De eindtriomf staat vast. Fransen, Congolezen en Oostenrijkers betaalden de prijs voor al die onzin. En sindsdien ook al weer Afghanen en Jemenieten.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Lees ook:

De aanslag in Nice laat zien: de islam bevat wel degelijk elementen die tot geweld kunnen inspireren

In de zoektocht naar wat daders bezielt van aanslagen zoals in Nice en op docent Samuel Paty, wordt vaak miskend dat er een relatie kan zijn met de islam. Noem zulk geweld bij de naam. Alleen door er eerlijk over te zijn, kan je dit probleem aanpakken, stelt historicus Kaj Brens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden