NieuwsOnderwijs

Het Calvijn college in Zeeland wil smartphones verbieden: ‘Meer tijd voor God’

null Beeld Arie Kievit
Beeld Arie Kievit

Het Calvijn College in Zeeland wil smartphones weren uit alle zeven scholen in de provincie. De school vindt dat leerlingen de tijd beter kunnen spenderen aan God.

‘Thuis of in de kluis’, is de boodschap in de brief die het schoolbestuur deze week naar de ouders van de leerlingen van de reformatorische middelbare school stuurde. In de brief verwijst het bestuur naar ‘geestelijke boosheden’, waarmee jongeren overspoeld worden door internet en hun smartphones. Leerlingen worden tijdens schooltijd ‘volgestopt met foute muziek, sport, seks en geweld’.

Voorzitter van het schoolbestuur Jan Bakker ziet de mobiele telefoons dan ook graag verdwijnen uit de klas, de gang en het schoolplein. “Leerlingen kijken porno en spelen spelletjes met onthoofding. Dat kan leiden tot verslaving en noemen wij geestelijke boosheden. Wij zien het als onze taak om jongeren daartegen te beschermen.”

Minder bezig met elkaar

Volgens hem komt het verbod niet alleen voort uit religieuze, maar ook uit pedagogische en sociale motieven. “Smartphones zorgen ook voor afleiding en dat gaat ten koste van de focus tijdens de lessen. Daarnaast willen we graag een gemeenschap zijn. We zien dat jongeren op hun telefoonscherm staren en daardoor minder bezig zijn met elkaar.”

Het gebruik van smartphones is op meer scholen punt van discussie, zeker nadat mobiele telefoons op scholen in Frankrijk sinds vorig jaar verboden zijn. Volgens onderzoek van Verus, de vereniging voor christelijke en katholieke scholen, zou ongeveer een kwart van de religieuze scholen iets voelen voor weigering van smartphones binnen de school. Volgens Martin van Oosten van Verus heeft dit geen godsdienstige, maar pedagogische redenen.

Na de zomer beslist het Calvijn College definitief of het verbod van kracht wordt.

Lees ook:

Revolutie in refoland: de smartphone ‘is erin geslopen’

Televisie is onder veel reformatorische christenen taboe, maar via de mobiele telefoon komt dat vermaak nu alsnog hun huizen binnen. ‘Dit hebben we gewoon niet zien aankomen.’

Kom maar op met dat mobieltjesverbod op Nederlandse scholen

Bescherm jongeren tegen verslaving, aldus psycholoog Francisca Kramer, het is een collectieve verantwoordelijkheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden