Werelderfgoed

Henry Mentink loopt naar Parijs, om de hele aarde op de Werelderfgoedlijst te krijgen

Henry Mentink met zijn kruiwagen, waarin schepjes aarde zitten van over de hele wereld. Mensen hebben die op zijn verzoek naar hem opgestuurd. Beeld Raphael Drent
Henry Mentink met zijn kruiwagen, waarin schepjes aarde zitten van over de hele wereld. Mensen hebben die op zijn verzoek naar hem opgestuurd.Beeld Raphael Drent
Marije van Beek

Hij is nu een paar dagen op weg. De 69-jarige Henry Mentink, uit het Betuwse dorp Varik, duwt een kruiwagen voort richting Parijs, met daarin schepjes grond van over de hele wereld. Daar heeft hij een afspraak met Unesco. Zijn doel: de hele aarde op de Unesco Werelderfgoedlijst krijgen.

Pelgrimage

Het plan voor de 45-daagse voetreis (hij noemt het ook wel ‘een pelgrimage voor de aarde’) ontstond nadat hij een lezing gaf in het hippie-dorp Ruigoord nabij Amsterdam, vertelt Mentink aan het Brabants Dagblad. “Iemand zei: je moet Ruigoord op Werelderfgoedlijst zetten. Toen dacht ik van: één dorp? De hele aarde moet erop!”

“Eigenlijk moet de aarde, net als de zon en de lucht, gratis zijn”, zegt Mentink. Hij is als ondernemer al jaren bezig met verduurzaming: zo had hij een Wereldwinkel en richtte hij het autodeelplatform MyWheels op. In 2019 haalde hij met het Veerhuis, een ‘doe- en kennishuis voor de nieuwe economie’ de Duurzame 100 van Trouw.

Werk te doen

Of hij denkt dat het de aarde lukt om op de Werelderfgoedlijst te komen? “Nou, we hebben nog wel wat werk te doen”. Het komt aan op goede afspraken maken, zegt hij. “Hoe zorgen we voor de aarde? Dat is er de laatste jaren, of nee: decennia, wel wat bij ingeschoten.”

Vanuit zestig landen hebben mensen hem als steunbetuiging bundeltjes aarde opgestuurd. Ze liggen in de kruiwagen, met opgewekte kaartjes eraan vastgestrikt. ‘Een zakje zand van het strand van Egmond aan Zee! Goede reis!’

Lees ook:

‘Sjiek sharen’ brengt de luxe elektrische deelauto binnen handbereik

De deelmarkt voor elektrische auto’s verandert in rap tempo. Wilt u rijden in een BMW of een Jaguar? ‘Sjiek sharen’ maakt het mogelijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden