De zin vanNadia Zerouali

Heb de moed om geduldig te zijn!

Nadia Zerouali Beeld Sven Benjamins
Nadia ZeroualiBeeld Sven Benjamins

In tijden van corona vertellen meer of minder bekende Nederlanders over hun persoonlijke leefregel of inspirerende zin. Vandaag Nadia Zerouali, culinair schrijver en eigenaar van een couscousbar in Amsterdam.

Maaike van Houten

In het Arabisch is het woord voor geduld sabar. Dat is meer dan alleen geduld, het is de moed en de kracht om geduld te hebben. Dat vind ik mooi. Je hebt moed nodig om geduld te hebben, ten minste, met mijn persoonlijkheid wel. Ik ben van eerst doen, dan denken. Achterover leunen, even laten bezinken, afwachten, mijn lot in iemands anders zijn handen leggen, daar ben ik niet voor gemaakt.

Ik ben nu aan het leren geduld te hebben. En daarvoor is de ramadan, en dan helemaal ramadan in coronatijd, perfect. Er gebeurt zoveel waar ik geen controle op of over heb, dat dat het bijna makkelijker maakt me over te geven. Ik heb me altijd verzet tegen het strikt dogmatische van de ramadan, maar ik merk dat het toch het makkelijkst is je aan de regels te houden. Ik werk nu met een app en ik neem mijn laatste hapjes voor drieën en ik begin mijn iftar met een belletje. Ik hoef niet meer na te denken wanneer ik ga eten.

Verschrikkelijk dat ik mijn ouders en vrienden niet knuffelen kan

Met corona heb je zeker veel ­geduld nodig, met familie, met het werk, met relaties. Ik ben een megafamiliemens. Dat ik mijn ouders en mijn beste vrienden niet kan zien en knuffelen, dat vind ik verschrikkelijk.

Aan het begin van de ramadan was ik er helemaal klaar mee, toen ben ik met zoonlief van 15 naar ­Winterswijk gereden en hebben we een paar uurtjes bij mijn ouders en broer en zussen in de tuin gezeten. Daar heb ik het iets mee kunnen ­verzachten. Ik moet geduld hebben om ze te zien, en om ze niet te zien.

Vertrouwen

Met mijn werk ben ik van een overvolle naar een superlege agenda gegaan. Ik heb een goedkoop huis en rij in een oude auto en voor het eerst in mijn carrière heb ik vet op mijn botten. Die buffer maakt het makkelijker om geduldig te zijn.

Als je geldzorgen hebt, dan wil je alleen maar dat het snel is afgelopen. Je kunt er niks aan doen, je weet niet wanneer het over is, dat is heel raar. Je weet dat het wel weer goedkomt, dat vertrouwen is ook belangrijk om geduldig te kunnen zijn.

Geduld kan je oefenen, je kunt met jezelf afspreken geduldig te zijn. Daar heb je wel discipline voor nodig. Die ramadan komt daar weer zo mooi bij kijken. Ik heb wel die app op mijn telefoon, maar ik vraag me toch best vaak af aan het eind van de werkdag waarom ik niet al ga eten, ook al is de zon nog niet onder. Maar ik doe het niet, want het lolletje van die ramadan ­is dat je het geflikt hebt. Dat geeft een lekker gevoel. Ik kan het gewoon.

Misschien kan ik na de ramadan in coronatijd zeggen dat ik dus wél geduld heb. Daar ben ik blij om. Bij geduld dacht mijn jongere ik altijd dat je dan maar een beetje moet afwachten. Als de tijd er is, dan komt het wel, dat idee. Ik ben meer van: je gaat het gewoon doen. Maar het zijn toch twee aparte dingen. Je kunt actief zijn en geduld hebben. Ook in coronatijd.

Geen controle

Het is accepteren dat er veel dingen zijn waar je geen controle over hebt. Die laat je gewoon hun gang gaan. En dat kleine, minuscule deeltje waar je wel controle over hebt, dat doe je. Dus je gaat wel naar je ouders, maar je houdt wel afstand.

Ik hoop nu dat geduld en sabar voor mij de opbrengst van de ramadan in coronatijd gaan worden. Ik ga kijken of dat ook nog lukt na de ramadan en corona. Dat is een leuke test. Het voelt lekker, het geeft rust in mijn hoofd.

Lees ook

‘Je moet niet te veel naar beneden kijken, achterom al helemaal niet’

Trouw heeft een serie over de leefregel of inspirerende zin van Nederlanders in coronatijd. In de vorige aflevering Rikkert Zuidervelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden