Habemus podcast: het Vaticaan gaat pauselijk nieuws casten

Een citaat uit Asterix en Obelix oplepelen lukt nog, maar een gesprek voeren in het Latijn is voor weinigen weggelegd. Toch komt pauselijk radiostation Radio Vaticaan morgenmiddag met een primeur: dan verschijnt de eerste editie van een wekelijkse podcast, geheel in het Latijn.

De nieuwe show krijgt de titel ‘Hebdomada Papae’ oftewel ‘De week van de paus’. In het radioprogramma van ongeveer vijf minuten bespreken journalisten van Radio Vaticaan al het pauselijke nieuws, compleet met interviews en reportages. Na de uitzending komt het programma als podcast online.

Potio agitata

De podcast is ‘niet bedoeld als een nostalgische blik naar het verleden, maar als een uitdaging voor de toekomst’, zegt Andrea Tornielli, hoofdredacteur van het Vaticaanse secretariaat voor communicatie. Tornielli zou graag zien dat het Latijn, de officiële taal van de Heilige Stoel, vaker buiten de mis om wordt gesproken. Dat er wel degelijk belangstelling is voor het Latijn, bewijst de Latijnse Twitterpagina van de paus (@Pontifex_ln), die door meer dan 900.000 mensen wordt gevolgd.

Maar hoe vertaal je moderne woorden en uitdrukkingen die de Romeinen nog niet kenden? Om dat probleem op te lossen, publiceert de afdeling Latijnse Letteren van het Vaticaan om de paar jaar het Lexicon recentis Latinitatis, een woordenlijst met Latijnse vertalingen van moderne woorden. Een milkshake wordt dan een potio agitata, een pizza is een placenta compressa en een covergirl is een exterioris paginae puella.

Nu nog een vertaling voor dat ene belangrijke woord: podcast.

Lees ook: 

De Roomse Loper

In de podcast De Roomse Loper praten Trouw-redacteur Stijn Fens en Vaticaankenner Christian van der Heijden u om de twee weken bij over de stand van zaken in de katholieke wereld. In deze aflevering wordt de kwestie van vrouwelijke diakens in de rooms-katholieke kerk besproken. Wanneer neemt de paus nou eindelijk eens een besluit?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden