Grootste kerststal van Europa blijft permanent in Nederland

Archiefbeeld van tien burgemeesters uit Nederland en Duitsland die, vergezeld door een kameel en een ezel, een levende kerststal in museum Orientalis vormden in 2014. Beeld ANP
Archiefbeeld van tien burgemeesters uit Nederland en Duitsland die, vergezeld door een kameel en een ezel, een levende kerststal in museum Orientalis vormden in 2014.Beeld ANP

Museumpark Oriëntalis heeft de grootste kerststal van Europa gekocht.

Cindy Cloin

Het kerstdorp van 100 vierkante meter en ruim 18.000 figuren, stond dit jaar voor het eerst opgesteld in het museum in het dorp Heilig Landstichting en trok tot nu toe zo’n 32.500 bezoekers. Het is niet zomaar een stalletje: van de Romeinse Herberg tot de tot de geboortestal, het hele kerstverhaal wordt uitgebeeld.

Eigenaren Roel den Dulk en Fred van der Zwet bouwden hem in december voor de laatste keer op. Na twintig jaar verzamelen, opbouwen en weer afbreken, vonden de eigenaren het genoeg en deden ze de kerststal in de verkoop. Het geld ligt niet op de plank bij Oriëntalis, dus om de kerstgroep (met een verzekeringswaarde van 45.000 euro) te kunnen kopen, organiseerden zij een crowdfundingsactie onder particulieren, bezoekers en bedrijven. Ook benaderden zij fondsen en gemeenten.

De laatste handtekeningen moeten nog worden gezet, maar het museumpark heeft het streefbedrag van 25.000 euro gehaald. Oriëntalis doet geen uitspraak over het bedrag dat zij aan de eigenaren betaalt.

Den Dulk: “Er waren een stuk of acht geïnteresseerden, maar het gaat ons niet om de hoofdprijs. We willen onze kerststal achterlaten op een plek waar deze het beste tot zijn recht komt. In Oriëntalis hoort hij wat ons betreft thuis.”

Lees ook:

De levende kerststal: Maria, Jozef, de herder en de drie wijzen vertellen hun verhaal

Een echte timmerman, een echte herder en een jonge vrouw in verwachting. Drie wijzen uit landen waar de kerk het moeilijk heeft. Onze religie en filosofie-redactie heeft ze allemaal verzameld rond de kribbe. Iedereen met hun eigen kerstverhaal.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden