null

InterviewGiel Beelen

Giel Beelen: Ik walg niet langer van een woord als zelfliefde

Beeld Patrick Post

Radio-dj Giel Beelen begon vier jaar geleden aan een spirituele ontdekkingstocht. Zijn inzichten deelt hij in het essay voor de Maand van de Spiritualiteit. ‘Door even simpelweg te zijn, merk je hoe het werkelijk met je gaat.’

Alexandra van Ditmars

Dat Giel Beelen nog eens het essay voor de Maand van de Spiritualiteit zou schrijven, had hij nooit verwacht. En veel anderen ook niet, bleek uit de reacties toen bekend werd dat de radio-dj dit jaar het essay voor zijn rekening neemt. Sommige boekhandelaren meldden dat ze het boekje niet wilden inkopen, omdat ze het gênant vinden dat Beelen zijn inzichten deelt, en niet een spiritueel zwaargewicht. In de media verschenen cynische reacties: als Beelen dit jaar het essay schrijft, wie is er volgende keer aan de beurt? Gordon?

Giel Beelen (1977) is dj bij BNNVara op NPO Radio 2, waar hij elke werkdag tussen 4.00 en 6.00 zijn ochtendshow Giel presenteert. Hij is maker van de podcast Kukuru over zelfontwikkeling en spiritualiteit. Voor de Maand van de Spiritualiteit, die op 1 februari begint, schreef hij dit jaar het essay.

Beelen begrijpt het best. “Veel mensen denken bij het horen van mijn naam: dat is toch dat irritante mannetje van de radio? Die onaangepaste, onverzorgde jongen waar altijd gedoe mee is?”

Maar die mensen hebben misschien niet meegekregen dat Beelen zo’n vier jaar geleden aan een spirituele ontdekkingstocht begon, zoals hij het noemt, noch dat hij een podcast maakt waarin hij met gasten in gesprek gaat over zelfontwikkeling en spiritualiteit: Kukuru. Met die zelfbedachte naam wil hij uitdragen dat je geen andere goeroe dan jezelf nodig hebt; dat alles wat je nodig hebt al in je zit. Het essay is vernoemd naar de podcast: Kukuru. De 10 grootste lessen tot nu toe. Beelen deelt onder andere inzichten over het belang van positief denken, de kunst van het loslaten en je gewaarworden van je ego. Voordat hij daarop ingaat, vertelt hij over hoe zijn levensstijl is veranderd.

Zo’n vier jaar geleden blowde Beelen veel, zoop zich op sociale evenementen regelmatig klem en vond hij slapen zonde van zijn tijd. Nu raakt Beelen geen drugs meer aan, ligt zijn wijnrek vol flessen water met verschillende smaakjes en doet hij elke ochtend uitgerust yoga-oefeningen.

“Maar het gaat erom wat er onder dat praktische gedeelte schuilgaat. Ik ben iemand geworden die goed voor zichzelf zorgt, naar zijn intuïtie probeert te luisteren en niet langer walgt van woorden als zelfliefde.”

Hoe is dat zo gekomen?

“In de periode dat ik slecht voor mezelf zorgde, liep ook mijn relatie stuk. Toen zag ik in: er moet wat veranderen. Ik zat niet goed in mijn vel, maar wist niet wat ik daarmee aan moest. Ik zag dat ik een buikje had gekregen, waar ik ook niet over te spreken was. En daar kon ik wél concreet mee aan de slag.

“Ik begon intensief te trainen en had binnen honderd dagen een sixpack. Toen realiseerde ik me: in alles wat je traint, word je beter. Dat geldt niet alleen voor je buikspieren. Ook je hersenen – en daarmee zaken als positiviteit, dankbaarheid en focus – kun je trainen.

“Zo belandde ik in de wereld van de zelfhulpboeken. Ik leerde mediteren, ademhalingsoefeningen, je mindset veranderen, gezonde eetpatronen. Omdat ik veel vragen had, mailde ik Nederlandse auteurs uit dit circuit of ze met me in gesprek wilden; zo begon mijn podcast. De belangrijkste inzichten die ik daaruit heb gehaald, heb ik nu opgeschreven.”

Het essay is voor de Maand van de Spiritualiteit. Is zelfontwikkeling niet iets anders dan spiritualiteit?

“Daar heb ik eigenlijk nog nooit over nagedacht. Vanuit de zelfhulp ben ik de spirituele wereld ingerold, beide gaan voor mij hand in hand. En zowel spiritualiteit als zelfhulp zorgen ervoor dat je jezelf ontwikkelt en beter leert kennen.”

null Beeld Patrick Post
Beeld Patrick Post

Daarmee is het toch nog niet hetzelfde?

“Misschien niet. Maar neem meditatie. Je kunt dat puur wetenschappelijk bekijken en enkel mediteren om je efficiëntie te verhogen. Maar je kunt ook mediteren en een verbinding met boven ervaren. De oefening is precies hetzelfde, alleen de insteek is anders.”

Hoe zit dat bij u? Hebt u een verbinding met boven?

“Ik ben katholiek opgevoed, maar ik heb het geloof na mijn kinderjaren losgelaten. Toch ben ik altijd blijven geloven dat er meer is tussen hemel en aarde. Grappig is dat ik nu, met terugwerkende kracht, de waarde van religie beter begrijp, zoals de kracht van rituelen.

“Elke ochtend neem ik even tijd voor mezelf. Om stil te zijn, iets te lezen dat me inspireert, me voor te stellen als de persoon die ik wil zijn – in de spiritualiteit heet dat affirmeren – en zo nog wat dingen. In religie zitten ook zulke momenten voor rust en inspiratie ingebouwd. Vroeger zag ik dat alleen niet; ik dreunde gewoon het Onze vader op, omdat ik wilde eten.”

Gelooft u in God?

“Ik geloof in verbondenheid. Daar kun je naar verwijzen met God, maar ik gebruik zelf universum, liefde of eenheid.”

In de Maand van de Spiritualiteit – van 1 t/m 28 februari – laat Trouw op de pagina’s religie & filosofie spirituele leiders aan het woord: hoe vinden we houvast in crisistijd, vragen we hen. Tijdens de Maand wordt ook de jaarlijkse prijs voor het beste spirituele boek uitgereikt. Meer informatie: maandvandespiritualiteit.nl.

Hoe ziet die verbondenheid eruit?

“In mijn affirmaties zeg ik: ik ben een straal van de zon. Dat vind ik een mooi beeld: dat wij samen een bol energie vormen, elk een stukje van het geheel. Die eenheid zit ook in de prachtige definitie van spiritualiteit van de Amerikaanse schrijfster Brené Brown. Zij schrijft: ‘Spiritualiteit is erkennen en vieren dat we allemaal onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn door een kracht die groter is dan wijzelf, en dat onze verbondenheid met die kracht en met elkaar is geworteld in liefde en compassie’.”

In het essay komt die onderlinge verbondenheid nergens terug.

“Klopt. Ik vind het moeilijk om daar woorden aan te geven, juist omdat het iets is wat je moet voelen. Daarnaast is de stap daarvoor, waar ik wel over schrijf, ook belangrijk: de verbinding met jezelf. Op het moment dat je het luik naar jezelf niet geopend hebt, kun je het ook niet naar anderen openen.”

Wat bedoelt u daarmee?

“Bewust zijn van hoe je je voelt, die verbinding met jezelf, is essentieel om de verbondenheid met anderen te ervaren. Ik vind het moeilijk om mensen dichtbij te laten komen. Nu merk ik: door meer af te dalen in mijn binnenwereld, heb ik de buitenwereld meer te bieden. Dat heeft te maken met zelfliefde. Als je niet van jezelf houdt, kun je ook geen liefde aan anderen geven.”

Hield u eerst niet van uzelf?

“Ik heb snel het gevoel dat ik niet goed genoeg ben. Zelfliefde heb ik altijd weggeduwd. Ik dacht bij dat woord aan mensen die vol van zichzelf zijn. Nu zie ik in: zelfliefde is goed voor jezelf zorgen. En om dat te kunnen doen, moet je goed voelen: hoe het met je gaat, wat je nodig hebt.

“Ik ben erachter gekomen dat ik helemaal niet goed ben in voelen. Een ongemakkelijke situatie, een emotionele gebeurtenis en – poef! – ik ga uit verbinding met mezelf. Dan voel ik mijn buik ook niet meer; ik sta letterlijk niet meer in verbinding met mijn lijf en dus ook niet met mijn onderbuikgevoel of de knoop in mijn maag. Het is een beschermingsmechanisme waar je niets aan hebt: je ervaart wel onrust, maar je weet niet waar die vandaan komt, omdat je dat niet voelt.

“Het doel van spiritualiteit is voor mij niet om me beter te voelen, maar om beter te worden in voelen.”

Hoe leer je om beter te voelen?

“Meditatie heeft mij daarbij geholpen. Door even simpelweg te zijn, te letten op hoe je ademt en welke gedachten of emoties omhoogkomen, merk je hoe het werkelijk met je gaat. Wat ook mooi meegenomen is: je wordt je gewaar van de stemmetjes in je hoofd. Als een soort buitenstaander aanschouw je hoe je tegen jezelf praat. Psychoanalyticus Carl Jung schreef: ‘Totdat je het onbewuste bewust maakt, zal het je leven dirigeren en zul jij dat het noodlot noemen’. Dat is een idee waar ik veel aan heb gehad.”

null Beeld Patrick Post
Beeld Patrick Post

Wat zeiden de stemmetjes in uw hoofd dan?

“Ik heb een stemmetje dat snel zegt dat ik heb gefaald. Door dat stemmetje te labelen als mijn innerlijke criticus, in plaats van me ermee te identificeren, kan ik er makkelijker afstand van nemen. Ook heb ik opgemerkt dat ik vaak dacht: ik ben nu eenmaal niet goed in relaties. Als je dat telkens tegen jezelf zegt, dan is dat ook zo.”

Daarmee raakt u aan een van uw andere inzichten: positiviteit is je sterkste wapen.

“Ik weet dat deze boodschap een platgetreden pad is in de spiritualiteit. Of moet ik in dit geval zelfhulp zeggen? Hoe dan ook, ik wilde deze les toch noemen, want de kracht van positief denken is groot. Klagen is niks anders dan negatief over iets praten zonder de intentie uit te spreken om het te veranderen.”

En wat als je een situatie niet kunt veranderen?

“Dan heeft het geen zin om je er slecht over te voelen. Om een persoonlijk voorbeeld te geven: mijn vader en mijn oudere zus zijn beiden overleden. Ik kan daar niets aan veranderen en ik zal het natuurlijk nooit zien als iets positiefs. Maar het heeft geen zin om er enkel negatief over te zijn. In plaats van enkel het gemis te voelen, focus ik op de fijne herinneringen die ik aan hen heb. En ik ben dankbaar dat ze er zijn geweest, anders had ik ze niet eens kunnen missen.”

Dat heeft te maken met de kunst van het aanvaarden, waar u ook over schrijft.

“Ja, als je blijft hangen in hoe iets zou moeten zijn, dan ga je voorbij aan hoe het is. Loslaten is vooral accepteren wat er is. Stop het zinloze, energieverspillende verzet tegen dingen die je niet kunt veranderen.

“Het stoïcisme is in dit kader een inspirerende filosofie. Laat de illusie dat je de wereld kunt veranderen los en richt je op zaken waar je wel wat aan kunt veranderen: je binnenwereld. Je bepaalt zelf hoe je met situaties omgaat en hoe je je voelt. Dat betekent ook dat je los moet laten wat anderen van je vinden.”

U schrijft dat u dat moeilijk vindt.

“Ja, daar ben ik nog mee bezig. Ik hoorde laatst een metafoor die me hierbij helpt: wees als een steen in het water, zowel bij kritiek als bij lof. Laat die reacties gewoon als water langs je heen stromen; laat je door beide niet van de wijs brengen. Die rust in mezelf vinden, dat lijkt me mooi.”

Een van uw laatste lessen luidt: alles wat je gelooft, is zo. Vindt u dat een handige boodschap, in deze tijd van complottheorieën?

“Daar dacht ik helemaal niet aan toen ik het schreef. Ik bedoel ermee te zeggen: als je in iets gelooft, dan werkt het voor je. Denk aan het placebo-effect.

Hetzelfde geldt volgens mij voor alle spirituele smaken die verkrijgbaar zijn: de een zweert bij dit geloof, de ander weer bij die oefeningen. Waar het om gaat, is dat je iets vindt wat jou verdieping, rust en verbinding laat ervaren.”

Lachend: “Nu klinkt het net alsof ik mezelf een of andere wise guy vindt. Dat is niet zo hoor, al deze inzichten moeten bij mij ook nog steeds bezinken. Maar toch wil ik ze graag al delen. Ik hoop dat mensen denken: als Giel Beelen zich spiritueel kan ontwikkelen, dan kan ik het ook.”

Giel Beelen
Kukuru. De 10 grootste lessen tot nu toe
Kosmos
64 blz. €5,99

Lees ook:

Een pandemie? Je kunt er maar beter stoïcijns onder blijven

Het moderne stoïcisme is overgewaaid van Amerika naar Nederland en is tijdens corona populairder dan ooit. Hoe doe je dat, een antieke filosofie toepassen in het hier en nu?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden