Kerkschip

Georgisch-orthodox kerkschip is niet welkom in de Vlissingse haven

Zuster Nino en overste Elisabet vertoeven in de Eerste Binnenhaven om werkzaamheden te verrichten op  de Elia II. Beeld Arie Kievit
Zuster Nino en overste Elisabet vertoeven in de Eerste Binnenhaven om werkzaamheden te verrichten op de Elia II.Beeld Arie Kievit

Een drijvend godshuis dat naar de mensen toe komt, zeggen de Georgisch-orthodoxe eigenaren. Nee, een permanente kerk aan de kade, vreest de gemeente Vlissingen.

Thomas Jak

Er staat een groot gouden kruis achter de boeg, maar verder ziet ‘Elia II’, liggend in de haven van Vlissingen, er niet uit als een bijzondere boot. Schijn bedriegt. Het gebouw op het achterdek lijkt een loods, maar is in werkelijkheid een kleurrijke kerk-in-wording van een Georgisch-orthodoxe kloostergemeenschap. Binnen staan twee schilders, of ‘speciale geleerden’, zoals zuster Nino hen noemt. Zij schilderen, op een keukentrapje wiebelend met een dunne kwast boven hun hoofd, kleurrijke taferelen van Jezus en zijn apostelen.

Abt Abibos, leider van de kleine gemeenschap, is er vandaag niet. Moeder Elizabet en zuster Nino nemen de honneurs waar. In Antwerpen, vertellen ze, hebben ze een zaaltje waar geregeld diensten gehouden worden. In totaal zo’n vijfhonderd mensen, schatten ze, bezoeken hen daar. Moeder Elizabet: “Niet tegelijk, soms zijn er maar tien of twintig in één dienst. Maar op 1 januari verwacht ik wel tweehonderd mensen in de kerk in Antwerpen.”

“Met de kerk op deze boot willen wij de dienst naar onze gemeenschap toe brengen”, zegt zuster Nino. Naast haar knikt moeder Elizabet instemmend. “Onze parochianen komen uit België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Met deze boot kunnen we naar al die landen toe. Maar de boot is nog niet af.”

Georgisch-orthodoxe kerk op het schip Elia II in de Vlissingse haven. Beeld Arie Kievit
Georgisch-orthodoxe kerk op het schip Elia II in de Vlissingse haven.Beeld Arie Kievit

Het kerkschip mag hier niet langer blijven liggen van de gemeente Vlissingen. Een woordvoerder laat weten dat de Elia II sinds 2018 steeds ontheffing heeft gekregen, omdat abt Abibos zou vertrekken wanneer de boot was omgebouwd tot kerkschip. “We kregen het idee dat hij bezig was zijn kerk in de haven te vestigen. Dat is niet toegestaan. Vanaf oktober hebben we gesprekken met de abt gevoerd en in december is meegedeeld dat het schip na 31 december niet meer welkom is. Er zijn nog gesprekken gaande, maar daar kunnen we nog niets over meedelen.”

De mondhoeken van zuster Nino zakken even bij de gedachte. Volgens haar heeft abt Abibos, de voorganger van de kerk, samen met een advocaat bedongen dat het schip nog tot maart mag blijven liggen “maar we hebben nog niets op schrift”.

Papieren om te mogen varen

Dan komt Wouter Groen (69) binnengelopen. Hij is een vriend van de abt, en komt een doosje wijn brengen voor de schilders. Groen vindt het belachelijk dat de gemeente nu zo op haar strepen staat. “De pater heeft al zijn papieren gehaald om te mogen varen en er wordt constant aan de boot geklust, dan lijkt het toch niet alsof hij wil blijven?”

Een brand in het voorjaar zorgde voor extra strubbelingen. De twee vrouwen sliepen op de boot toen een aanliggende sloep in brand vloog. Ze hadden het gelukkig snel in de gaten, waardoor de schade beperkt bleef. Maar de gemeente verbood erna om nog op Elia II te slapen. “Overnachten in de haven is alleen in specifieke gevallen toegestaan. Deze boot valt daar niet onder,” zegt de gemeente.

Pauze tussen de werkzaamheden op het Georgisch-orthodoxe kerkschip Elia II in de Vlissingse haven. Beeld Arie Kievit
Pauze tussen de werkzaamheden op het Georgisch-orthodoxe kerkschip Elia II in de Vlissingse haven.Beeld Arie Kievit

Gelukkig bood een vriendelijke Vlissinger hun onderdak, maar regelmatig loopt zuster Nino ’s nachts langs de boot. “Er is verder geen beveiliging en ik wil niet dat de boot nog eens beschadigd raakt.”

“Waarschijnlijk varen we in maart uit naar Bari in Italië”, sluit ze af. “Dat is de plaats van de Heilige Sint Nicolaas. Hij luistert vaak. Gebeden die ik tot hem richt, komen uit. Ik hoop dat we Vlissingen daarna weer als haven mogen gebruiken. We zijn wel een beetje verliefd geworden op de stad en de bewoners.”

Lees ook:

Religieuze organisaties doen er wel degelijk toe, vindt de overheid

Secularisatie en ontkerkelijking hebben ons land stukken minder religieus gemaakt. Maar voor de overheid zijn religieuze organisaties niet minder belangrijk geworden, zegt historicus James Kennedy.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden