ex-gelovig

Geloofsverlaters krijgen steun van De Vrijdenkplaats: je bent niet gek, en niet alleen

Het verhaal van debuterend auteur Lale Gül laat volgens het Humanistisch Verbond zien hoe belangrijk het is dat ex-gelovigen de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Beeld ANP
Het verhaal van debuterend auteur Lale Gül laat volgens het Humanistisch Verbond zien hoe belangrijk het is dat ex-gelovigen de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.Beeld ANP

Een nieuw platform moet geloofsverlaters van alle gezindten steun bieden. Fatima el Mourabit, ex-moslim, en Inge Bosscha, ex-christen, vertellen waarom dat nodig is.

Wie het zwaar valt om los te komen uit een religieuze omgeving, kan nu aankloppen bij het Humanistisch Verbond. De vereniging heeft een platform opgericht, De Vrijdenkplaats, waarin ex-gelovigen steun bij elkaar kunnen vinden: in de vorm van verbinding, herkenning, veiligheid en inspiratie. Zowel mensen met een christelijke, islamitische als joodse achtergrond kunnen er terecht.

Als eerste activiteit op de agenda van het platform staat de lancering van de documentaireserie Vrijdenkers, over zes geloofsverlaters, vanaf 2 mei te zien bij omroep Human. Later volgen cursussen en lezingen, en ook borrels, zodra de coronamaatregelen dat weer toelaten. Via een besloten Facebookgroep houden de leden van de groep contact met elkaar. Het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid steunt het project.

Niet alleen hoeven worstelen met lastige keuzes

Het verhaal van de 23-jarige Amsterdamse debutante Lale Gül laat volgens de organisatie zien hoe belangrijk het is dat ex-gelovigen de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Gül beschreef hoe ongelukkig ze was met haar streng-islamitische opvoeding en werd na publicatie van haar boek bedreigd. “Het scheelt een hele hoop als je weet dat je niet raar bent, en dat je niet alleen hoeft te worstelen met lastige keuzes en angst voor afwijzing”, zegt Fatima el Mourabit, die zelf al jaren geleden het islamitische geloof achter zich liet.

El Mourabit is betrokken bij het nieuwe platform en gaf eerder al bij het Humanistisch Verbond cursussen voor ex-moslims. “Ik zag dat het jonge mensen vooral zelfvertrouwen opleverde. Je ziet dat ze meer hun eigen pad durven te kiezen, dat ze bijvoorbeeld op zichzelf gaan wonen, of toch kiezen voor een partner die niet religieus is.”

Families die goed reageren

Voor ex-moslims is het bovendien belangrijk dat ze een ‘eigen, veilige plek’ hebben, omdat hun verhaal al snel in de politieke sfeer getrokken wordt, zegt El Mourabit. “Er zijn mensen die ons willen gebruiken om de islam te bashen, die moslims afschilderen als terroristen. Die doen alsof meteen je leven bedreigd wordt als je uit de islam stapt. Dat is funest, want het schrikt twijfelende moslims af. Die denken dan: straks word ik vermoord. Terwijl ik heel veel ex-moslims ken die een normaal leven leiden, naar festivals gaan. Die hoeven echt niet over hun schouder te kijken, en worden niet bedreigd. Er zijn ook families die er goed op reageren, zoals mijn familie.”

Ook voor mensen die het christendom verlaten is het belangrijk om te horen dat ze ‘niet gek en niet alleen zijn’, zegt Inge Bosscha, die het vrijgemaakt-gereformeerde geloof verliet en al enkele jaren een platform voor ex-christenen beheert. “In de groepering waar je uit komt krijg je als ongelovige vaak te horen: ‘Je denkt verkeerd, je begrijpt het niet, je bent misschien depressief, je hebt de verkeerde vrienden, je leest de verkeerde boeken’. Het is dan een hele opluchting als je erachter komt dat er niets mis met je is.”

Make-uptips uitwisselen

Ze ziet dat er door de onderlinge gesprekken en vriendschappen ‘meer vrijmoedigheid komt’, zegt Bosscha. “Er zijn mensen die nooit hebben geleerd om hun eigen gedachten en gevoelens serieus te nemen. Of ze hebben – dat kan heel verdrietig zijn – een achterstand in het leven qua dansen, muziek, of mode. Laatst werden er bijvoorbeeld onderling make-uptips uitgewisseld. Soms moet iemand alles nog leren.”

Lees ook:

Ex-moslima Fatima el Mourabit ontvluchtte haar benauwde Veluwse milieu

Een cursus van het Humanistisch Verbond wil afvalligen van islamitische huize uit hun isolement halen. Tijdens die avonden vertelt Fatima el Mourabit over haar verleden. ‘Je hoeft niet te kiezen tussen je ongeloof en je familie.’

‘De Bijbel zei me niets meer, je kon er alle kanten mee op’

Inge Bosscha is gereformeerd opgevoed, maar ze keerde het geloof en God de rug toe. Op de site ‘Ik ben een afvallige’ vertelt ze over haar ervaringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden