Kerstviering

Geloofsgemeenschap Doorbrekers houdt Kerstmarathon met 600 mensen in Barneveld: ‘Vergeet corona, vier Jezus’

Oprichter en voorganger Peter Paauwe is via een beeldverbinding aanwezig bij een bijeenkomst van de Doorbrekers in Goes in 2019. Beeld Maarten Hartman
Oprichter en voorganger Peter Paauwe is via een beeldverbinding aanwezig bij een bijeenkomst van de Doorbrekers in Goes in 2019.Beeld Maarten Hartman

Terwijl vrijwel alle kerkdeuren deze kerstavond gesloten blijven, houdt de evangelische geloofsgemeenschap Doorbrekers in Barneveld op kerstavond twee diensten met twee keer 600 mensen.

Maaike van Houten

De bijeenkomsten gaan in tegen het advies van de organisatie van kerkgenootschappen CIO. Die adviseert om helemaal online te gaan, en als kerken toch willen samenkomen, dat te doen met maximaal vijftig mensen.

“We willen een signaal geven richting de overheid: dat het tijd is voor een beleid dat meer ruimte gaat geven aan de dingen die belangrijk zijn in het leven”, verklaarde oprichter en voorganger Peter Paauwe bij Omroep Gelderland. Hij zegt dat de coronaregels worden gehanteerd. In de grote evenementenhal aan de rand van Barneveld is plaats voor 1800 mensen. Met 600 mensen is er volgens Paauwe voldoende ruimte om afstand van elkaar te houden.

De kerstmarathon bij de Doorbrekers is donderdagavond begonnen met een drukbezochte viering. “Vergeet corona, vier Jezus”, zei Paauwe daar tegen de enthousiaste bezoekers. Op kerstavond zijn er twee diensten. In de middag waren de gratis tickets al ‘uitverkocht’. Ook op zondag, tweede kerstdag, is er nog een kerstdienst met 600 mensen.

Kerken krijgen slechts adviezen

Paauwe beroept zich op de vrijheid van godsdienst; kerken en religieuze gemeenschappen als de Doorbrekers zijn niet ondergebracht in de coronawet en er kan niet opgetreden worden. Kerken krijgen slechts adviezen.

De voorzitter van het CIO, de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit, waarschuwde maandag in Trouw kerken die de oproepen van het CIO naast zich neerleggen. Zij zetten de vrijheid van godsdienst op het spel, aldus Smit, omdat in de samenleving niet meer wordt begrepen dat kerken zich niet, en anderen zich wel aan de coronaregels moeten houden.

“Je kunt niet zeggen: wij gaan onze goddelijke gang. Daarom doe ik een dringend beroep op mijn broeders en zusters: misbruik die vrijheid niet”, zei Smit. Het overgrote deel van de kerken houdt zich al de hele coronacrisis aan de adviezen van het CIO.

Geen refo-kerk

Meestal staan de schijnwerpers op de reformatorische kerken. Zo’n driekwart week af van de adviezen, zo bleek in het voorjaar uit een enquête van het Nederlands Dagblad. Met kerst zitten bijvoorbeeld ook in Barneveld in de Gereformeerde Gemeente in Nederland meer dan vijftig mensen bij de twee diensten die dan worden gehouden.

De Doorbrekers is geen refo-kerk, het is een groeiende evangelisch/charismatische gemeente. Het echtpaar Paauwe begon circa vijftien jaar geleden in Barneveld, Paauwes broer werd campusleider in Goes en de beweging verspreidt zich als een olievlek: er zijn inmiddels vijf locaties.

De vieringen van de Doorbrekers zijn een combinatie van veel muziek en een veelal conservatieve boodschap, waarin de persoonlijke relatie met God voorop staat. De gelovigen zijn vaak jong, tussen de 30 en 40. Zij ontmoeten elkaar niet alleen op zondag. Doordeweeks zijn er vaste groepen voor Bijbelstudie en andere activiteiten. Dat is omdat jonge mensen structuur nodig hebben, zei het echtpaar Paauwe eerder in Trouw.

Lees ook:

Een doorbraak voor de evangelische DoorBrekers: ze breiden uit naar Amsterdam

De evangelische DoorBrekers wagen de sprong van de provincie naar Amsterdam. In deze groeiende kerk geloven ze dat God invloed heeft op alle aspecten van het menselijk bestaan. Ook op een ontstoken hand, zo horen de veelal jonge gelovigen op zondag in Goes.

Kerken moeten volgens commissaris van de Koning Jaap Smit hun verantwoordelijkheid nemen. ‘Je kunt niet zeggen: wij gaan onze goddelijke gang’

De vrijheid die kerken ook in coronatijd hebben is een groot goed, maar als zij zich niet aan de beperkingen houden, dan zetten ze de vrijheid van godsdienst zelf op het spel, betoogt Jaap Smit, voorzitter van het CIO, de koepelorganisatie van kerken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden