Russisch-orthodoxe kerk

Geestelijken Russisch-orthodoxe kerk Amsterdam verlaten patriarchaat van Moskou

De Russisch Orthodoxe kerk in Amsterdam. Beeld ANP
De Russisch Orthodoxe kerk in Amsterdam.Beeld ANP

De geestelijken van de Heilige Nikolaas van Myraparochie verlaten het patriarchaat van Moskou. Ze voelen zich onder druk gezet door hun aartsbisschop en de Russische staat.

Redactie Trouw / ANP

De vier priesters en de diaken nemen de “zeer moeilijke stap met pijn in het hart”. Het was de laatste tijd onrustig rondom de kerk nadat de parochie had aangegeven patriarch Kirill, de hoogste gezagsdrager binnen de Russisch-orthodoxe kerk, niet meer te noemen in erediensten wegens zijn steun aan de Russische invasie van Oekraïne. Afgelopen dinsdag werd de kerk beklad met het omstreden pro-Russische Z-symbool. De diensten in de kerk werden afgelast.

In een persbericht vertelt de parochie kort na de stellingname over Kirill “onaangekondigd bezoek” te hebben gekregen van aartsbisschop Elisey van Den Haag en Nederland, die met een diplomatieke auto naar een kerkdienst van de parochie was gekomen. Hij zou hebben opgeroepen tot excuses van de Amsterdamse geestelijken. Na de dienst zou hij hen hebben gezegd “dat zowel het patriarchaat als het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou op dit moment aandacht hebben” voor de kerk.

Zorgvuldig overwogen standpunt

De geestelijken voelen zich onder druk gezet “door zowel de bisschop als de Russische staat om terug te komen op het eerdere, zorgvuldig overwogen standpunt. Deze druk brengt de spirituele veiligheid van de kerkgemeenschap en haar leden in gevaar”.

De vier priesters en de diaken hebben een verzoek gedaan aan het Oecumenisch patriarchaat van Constantinopel om te worden opgenomen in het Orthodox Aartsbisdom van België en Exarchaat van Nederland en Luxemburg. Het bestuur van de parochie steunt het besluit van de geestelijken. Over twee weken besluit een algemene parochievergadering of de kerkgemeenschap de geestelijkheid steunt.

Jan Abels (84), die met zijn vrouw Margriet al 20 jaar de diensten in de Heilige Nikolaas van Myrakerk bezoekt, is het eens met het besluit van de geestelijken. Of er ook parochianen zijn die Kirill steunen en bij het patriarchaat van Moskou willen blijven horen, weet hij niet. “Geen idee. Ik zou het vreemd vinden, maar ik ken niet alle parochianen. Veel Russen willen niet te veel in de gaten lopen. Ze worden niet snel lid van een parochie. Elke zondag zie ik weer nieuwe gezichten.”

Lees ook:

Kan paus Franciscus de Russische patriarch Kirill tot inkeer laten komen?

De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill steunt president Poetin bij de oorlog in Oekraïne. Verschillende kerken proberen Kirill tot inkeer te laten komen. Vooralsnog met weinig succes.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden