Ouderling Teunis Bunt in de Gereformeerde Gemeente van Opheusden.

Kerkgangers

Geen koffie of gezang uit volle borst: in deze megakerk mogen ze straks met 500 leden tegelijk naar de dienst

Ouderling Teunis Bunt in de Gereformeerde Gemeente van Opheusden.Beeld Werry Crone

Vanaf 1 juli zit er geen maximum aan het aantal kerkgangers. De Gereformeerde Gemeente in Opheusden is opnieuw bezig met een protocol. “We kunnen het aan.”

Uitbundigheid is een eigenschap die niet snel met gereformeerden in verband wordt gebracht. “Wij zijn meer ingetogen”, zegt Teunis Bunt, ouderling en woordvoerder van de kerkenraad van de behoudende Gereformeerde Gemeente in Opheusden. “Ik zal niet zeggen dat de vlag uitgaat, maar we zijn wel degelijk blij en opgewekt over het besluit van het kabinet.”

Teunis Bunt loopt het moderne kerkgebouw binnen, dat voor Nederlandse begrippen behoorlijk groot is. “Daar kunt u uw handen desinfecteren”, zegt hij en wijst op twee ultramoderne desinfectiepalen. Hij loopt door de kerkruimte, terwijl hij de banken met zijn handen lichtjes aanraakt. “Er kunnen zo’n 1900 mensen in. En die zitten er elke zondag, twee keer. We groeien als gemeente nog steeds.”

Onlinevieringen

Nadat het coronavirus ook van Nederland bezit had genomen, waren er aanvankelijk helemaal geen diensten in de Gereformeerde Gemeente van Opheusden. Later kwamen er onlinevieringen. Vanaf 1 juni werden er weer publieke vieringen gehouden met een maximum van dertig gelovigen. Alles precies volgens de regels van de overheid. Oorspronkelijk zou op 1 juli het aantal aanwezigen kunnen worden opgeschroefd naar honderd aanwezigen, net als bij horecagelegenheden, theaters, bioscopen en bij uitvaarten. Het protocol voor het nieuwe kerkelijk normaal was net klaar in Opheusden. Dat kan nu de prullenmand in. “We kunnen het aan”, zegt Bunt.

Eigenlijk ging het volgens hem wel goed met dat maximum van dertig kerkgangers per dienst. Iedere ouderling nodigde vier mensen uit die in zijn wijk wonen. Dat vulde die ouderling online in, zodat de koster precies wist wie er kwam. Van tevoren werd gecheckt of iedereen gezond was. “Er was animo om te komen, maar sommige gemeenteleden waren toch een beetje huiverig. Die zeiden dan: ‘Nodig maar anderen uit. Ik wacht nog even.’”

Geen koffie

Koffiedrinken kon niet. Iedereen moest na afloop meteen naar huis. Dat blijft ook zo vanaf 1 juli in Opheusden. Ook de regels voor het toiletbezoek tijdens de dienst blijven streng. Bunt: “Dat kan alleen bij uiterste noodzaak en er is een speciale route voor uitgezet. Als je weet dat je in die anderhalf uur gebruik moet maken van het sanitair, dan moet je dat van te voren aangeven. Dan krijg je van de koster een speciale plek.”

Beeld Werry Crone

Morgenavond vergadert de kerkeraad van de Gereformeerde Gemeente in Opheusden over hoe ze nu om moeten gaan met een onbeperkt aantal kerkgangers, als je tegelijk rekening wil houden met anderhalve meter afstand. Bunt wil wel een tipje van de sluier oplichten. Hij kijkt de kerk in en neemt die in zich op. “Kijkend naar de regels van het RIVM kunnen we hier maximaal vijfhonderd mensen kwijt. Als ik even doorreken betekent het dat we onze gemeente kunnen opdelen in vijf groepen en die verdelen we dan over de diensten. Zo kan elk gemeentelid één keer in de twee weken op zondag naar een ochtend- of avonddienst. De koster krijgt een lijst met namen en begeleidt iedereen naar zijn plaats.”

Beeld Werry Crone

Blijft over het heikele punt van het zingen. Samen zingen zou besmettingsgevaar opleveren. Bunt kiest zijn woorden zorgvuldig: “De afgelopen weken hebben we wel gezongen, maar ingetogen. Dus niet uit volle borst. Ik kan me voorstellen dat we daar mee doorgaan. Of we zingen helemaal niet. Laat ik over een ding duidelijk zijn: we houden ons aan de regels die de overheid ons voorschrijft. Wij zijn als kerk een voorbeeld daarin. Zo voelen we dat.”

Beeld Werry Crone

Bunt wijst op het doopvont. “De afgelopen weken zijn er in onze gemeenschap zo’n vijfentwintig kinderen geboren en die gaat onze dominee de komende weken in kleine groepjes allemaal dopen. Het zijn inhaaldopen, zal ik maar zeggen.”

Lees ook: 

Zingen? Nee. Neuriën? Nee. Maar hardop bidden mag gelukkig wél

Eindelijk mogen we weer naar de kerk. De Remonstrantse dienst in Den Haag trok vandaag elf mensen. Ze zijn blij elkaar weer te zien. Maar de regels zijn wennen. Mag je nou mee-neuriën of niet?

Het ‘anderhalvemeter-gebedshuis’: wie mag er straks naar binnen?

Kerken, synagoges en moskeeën stellen protocollen op om zo goed mogelijk om te gaan met dit religieuze anderhalvemetertijdperk. Wat eeuwen gebruik was, kan niet meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden