Geen kerk meer in Rotterdams buurthuis? 'Desnoods gaan we door in de metro of in de tram'

De CDR Sinaï-gemeente hield dinsdag een sinterklaasviering in De Dijk in Rotterdam. Volgend jaar zit de migrantenkerk zonder locatie.Beeld Phil Nijhuis

Het verbod op religieuze vieringen in buurthuizen in Rotterdam verbaast omwonenden en bezoekers van buurthuis De Dijk.

Na hun wekelijkse potje rummikub verlaten de mannen buurthuis De Dijk in Rotterdam IJsselmonde. Kees de Neef (61) en Hartog Schouten (91) delen 'hun' buurthuis al sinds ze zich kunnen herinneren met gelovigen. Of ze ooit last hebben gehad van de erediensten die er gehouden worden? De Neef zet zijn scootmobiel stil. "Echt niet."

Volgens CDA-wethouder Sven de Langen zouden de diensten een drempel opwerpen voor niet-religieuze bezoekers. Afgelopen week verbood de gemeente Rotterdam religieuze groeperingen om wekelijkse vieringen te houden in buurthuizen. De affaire begon toen de lokale politieke partij Leefbaar Rotterdam er eind vorig jaar bezwaar tegen maakte dat in De Dijk bij een taalles ook koranles gegeven zou worden.

Hoe dat precies zit? Docente Ismahan Otmancherif is aanwezig om het uit te leggen. Ze laat net vijftien jonge kinderen binnen in een lokaal. "Ik geef hier Arabische les, en ja, heel soms haal ik in mijn les de Koran aan, om iets uit te leggen. Dat je niet mag liegen bijvoorbeeld, of goed moet zijn voor ouderen. Maar voor de geloofsleer gaan mensen naar een moskee, daar is deze les niet voor."

'We zien ze niet en we horen ze niet'

Het Rotterdamse verbod geldt voor alle religieuze groeperingen, dus ook voor de vele migrantenkerken die hun diensten organiseren in buurthuizen. In De Dijk houden in elk geval een migrantenkerk en de islamitische Ahmadiyya-gemeenschap hun wekelijkse religieuze vieringen. Tegenover het buurthuis zit de winkel Tabac & Gifts Kerstendijk van Murat Canbulat. Er bereikten hem geen klachten, zegt hij. "Dat islamitische kinderen daar weleens heengaan is fijn voor de ouders: die kunnen dan even rustig boodschappen doen. Het enige nadeel van de kerkdiensten is dat alle parkeerplekken dan bezet zijn."

Rummikupper Hartog Schouten is niet gelovig en woont hier om de hoek. "Onzin, dat verbod. Waarom is dit na al die jaren ineens een probleem?" Kees de Neef knikt. "Ja, er zijn weleens moslims en ook wel eens christenen, maar die zitten dan in een ander lokaaltje. We zien ze niet en we horen ze niet."

De schemer valt als de ruim vijftig leden van migrantenkerk CDR Sinai Ministries Internacional het buurthuis instappen. Een groepje moeders bereidt broodjes met chips en knakworst. Raquel Medina Dewindt (40), een van de voorgangers, mag hier binnenkort geen wekelijkse diensten meer houden. Dat die een drempel zouden opwerpen voor niet-religieuze buurtbewoners begrijpt ze niet. "We doen juist veel voor de buurt. We vangen tienermoeders op en organiseren activiteiten voor kinderen."

Door de speakers klinkt een lied: 'Lees je Bijbel, bid elke dag'. Een meisje in een rode jurk loopt de zaal binnen en maakt bijbehorende handgebaren. Dewindt is al op zoek naar een andere locatie, zegt ze. "Ik zit al sinds februari in de stress. Maar vanuit de gemeente krijgen we maar weinig hulp." Yardino Cathalina (33), een van de leiders van de kerk, komt erbij zitten. "Het is moeilijk om een pand te vinden met een maatschappelijke bestemming. En we moeten wel goed bereikbaar blijven." Lachend: "Desnoods gaan we door in de metro of houden we de viering in de tram."

Lees ook: Rotterdam verbiedt kerk in buurthuis

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden