Onderzoek

Evangelist Ravi Zacharias postuum beticht van misbruik

null Beeld
Proxy_Sieme Proxy_de Wolf

De invloedrijke Indiaas-Amerikaanse evangelist en predikant, Ravi Zacharias, zou zich tijdens zijn leven schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik. Gedurende een periode van tien jaar zou hij meerdere massagetherapeuten hebben ‘betast en spiritueel misbruikt’. Ook zou hij een van hen ook hebben verkracht.

Dat staat in een rapport van advocatenkantoor Miller & Martin, dat donderdag werd vrijgegeven. De ooit door Zacharias’ opgerichte evangelische organisatie Ravi Zacharias International Ministries (RZIM) had zelf opdracht gegeven tot het onafhankelijke onderzoek.

Zacharias was bij leven een van de meest gerespecteerde evangelisten in de Verenigde Staten. Voormalig vicepresident Mike Pence sprak tijdens de herdenkingsdienst voor hem in Atlanta en beschouwde hem als zijn vriend. Zacharias werd gezien als een begenadigd spreker die niet-gelovigen en intellectuelen goed kon bereiken met zijn christelijke boodschap. De predikant reisde naar meer dan zeventig landen om daar het evangelie te verkondigen. RZIM heeft meer dan honderd mensen in dienst en organiseert in 43 landen lezingen en trainingen.

Medeleven met de slachtoffers

Zacharias overleed in mei vorig jaar op 74-jarige leeftijd aan kanker. Hij was tussen 2004 en 2015 mede-eigenaar van twee kuuroorden, nabij het hoofdkantoor van RZIM in Alpharetta, Georgia. In het rapport van Miller & Martin wordt beweerd dat hij meerdere masseuses heeft betast, zichzelf ongevraagd naakt aan hen heeft getoond en dat hij gemasturbeerd zou hebben tijdens reguliere behandelingen.

Een van de slachtoffers vertelt in het rapport uitgebreid over de ontmoetingen met Zacharias. Zij omschrijft die ontmoetingen als ‘verkrachtingen’. In september 2020 deden drie slachtoffers al hun verhaal in Christianity Today, een invloedrijk Amerikaans tijdschrift. Op basis daarvan besloot RZIM postuum een onderzoek naar Zacharias in te stellen. Daarbij kwamen tekstberichten, notities en foto’s van Zacharias aan het licht die de aantijgingen van de vrouwen ondersteunen. Op de website van RZIM staat een verklaring van het bestuur waarin het zegt mee te leven met de slachtoffers en tevens aankondigt dat het de structuur van hun organisatie tegen het licht gaat houden.

Lees ook:

Zussen die hun pastor beschuldigen van misbruik moesten van de kerk zwijgen

Twee halfzussen die zeggen te zijn misbruikt door de pastor van hun kerk, en een verdachte die alles ontkent. De rechtszaak woensdag in Den Haag staat voor vele misbruikzaken in hechte gemeenschappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden