Salafisme

Essalam-moskee Rotterdam niet verder met imam Arbakan

De Essalam-moskee in Rotterdam. Beeld ANP

De Essalam-moskee in Rotterdam heeft afscheid genomen van imam Said Abarkan. Volgens een woordvoerder van de moskee is dit gebeurd ‘in goed overleg'.  “Dit is in het belang van de toekomst van de moskee”, aldus de zegsman.

De imam was in opspraak geraakt door een reportage van NRC Handelsblad en ‘Nieuwsuur’. Zij meldden dat Abarkan, voordat hij bij de moskee in dienst was, zei dat moslims alleen thuis horen in een islamitisch land en uiteindelijk zouden moeten verhuizen uit Nederland. Hij deed die uitspraken tussen 2014 en 2015.  De imam is pas sinds een jaar verbonden aan de Essalam Moskee. 

Meteen al liet de moskee weten onaangenaam verrast te zijn door het nieuws. “Wat hij heeft gezegd, is in strijd met visie van de Essalam”, zegt secretaris Sadni van de Essalam-moskee toen tegen omroep Rijnmond. In de moskee is hij volgens de secretaris nooit over de grens gegaan. “Er is een controlesysteem, alles wordt teruggekeken of beluisterd.”

NRC en Nieuwsuur deden onderzoek naar naar het onderwijs op salafistische moskeescholen. Daaruit bleek dat kinderen op verschillende scholen leren dat mensen met een ander geloof of levensovertuiging de doodstraf verdienen. Ook leren kinderen om zich af te keren van de maatschappij. Op sommige krijgen kinderen bijvoorbeeld te horen dat niet-moslims de doodstraf verdienen. In reactie zeiden de VVD en ChristenUnie dat dergelijke weekendscholen aangepakt moeten worden en dat de onderwijsinspectie ze in de gaten moet houden.

Lees ook: 

Extremistische teksten op islamscholen verbieden? Dat is niet de weg

De vrijheid van godsdienst maakt dat er weinig kan worden gedaan tegen extremistische lectuur op islamscholen. 

Bij problemen op islamitische scholen wil de politiek al snel de onderwijsvrijheid inperken. 

Door recente publicaties over homofoob lesmateriaal bij islamitische scholen komt de onderwijsvrijheid onder druk te staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden