NieuwsKerkeraad

Er komen toch vrouwen in de Arnhemse gereformeerde kerkeraad

Opengeslagen BijbelBeeld Thinkstock

Al is er geen toestemming van het landelijke hoofdbestuur, vrouwen mogen in de christelijke gereformeerde kerk in Arnhem toch lid worden van de kerkeraad. 

Na Nieuwegein is dit de tweede christelijke gereformeerde gemeente die ingaat tegen de landelijke lijn van dit orthodoxe kerkgenootschap dat vrouwen niet toestaat ouderling of diaken te worden, of dominee.

“We hebben steeds de dialoog gezocht, maar als je in een spagaat staat tussen het landelijke kerkverband en de eigen gemeente, dan kies je voor de eigen gemeente”, zegt Gert van de Beek, woordvoerder van de Kruiskerk. In die kerk werken de christelijke gereformeerden samen met de Nederlands gereformeerden. Bij dat eveneens behoudende kerkgenootschap mogen vrouwen het ambt wel uitoefenen, zoals dat in kerktaal heet.

Vacatures

De Arnhemse christelijke gereformeerden willen dat ook al twintig jaar. Vorig jaar accepteerde het regionale kerkbestuur dat Arnhem vrouwen zou toelaten tot de kerkeraad. Daar kwamen veel bezwaren tegen, ook van zwaargewichten uit de christelijke gereformeerde wereld. De classis trok de toestemming vervolgens weer in en verwees naar de landelijke synode, die in het najaar over de kwestie vergadert.

Nu er na de zomer weer vacatures zijn in de kerkenraad, heeft het kerkbestuur in Arnhem besloten niet langer alleen mannen te zoeken. “We zijn dit verplicht richting gemeente, we krijgen niet langer uitgelegd dat vrouwen niet in de kerkenraad mogen”, zegt Van de Beek. Ook in Nieuwegein, net als Arnhem een samenwerkingsgemeente, was het argument dat de gemeente anno 2019 niet meer kan volgen dat vrouwen worden geweerd van bestuursposities. Anders dan Arnhem, heeft Nieuwegein daarvoor niet eerst toestemming gevraagd aan het regionaal bestuur, omdat het verwachtte dat toch niet te krijgen.

Lees ook:

Wat te doen met de positie van vrouwen? De christelijk gereformeerde kerk spreekt openlijk van een crisis

Conservatieven en progressieven binnen de Christelijk Gereformeerde Kerken zijn verdeeld over de positie van de vrouw. Een groeiend aantal gemeenten wil vrouwen niet langer weren van de kansel en uit de kerkeraad.

Christelijke gereformeerden willen toch geen vrouw op de kansel

De christelijke gereformeerde gemeenschap in Arnhem mag in haar kerk toch geen vrouwen aanstellen in de kerkeraad of als dominee. De regionale vergadering (classis Apeldoorn) heeft de toestemming die ze begin oktober gaf, donderdagavond weer ingetrokken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden