Beeld trouw

OverzichtBladen

Er is nog hoop voor Japan: Franciscus komt

Vorige maand was er alarmerend nieuws over het Katholiek Nieuwsblad (KN). Het weekblad zou op de rand van faillissement staan. Volgens hoofdredacteur Anton de Wit hing er een zwaard van Damocles boven zijn hoofd en dat van zijn collega’s. “Als we begin 2020 niet kunnen beginnen met het aantrekken van nieuwe abonnees, heeft het geen zin meer.”

Maar de rampspoed lijkt afgewend. Onlangs kwam De Wit met het bericht dat het KN verder kon. “Uw en onze gebeden worden verhoord. Kleine en grote steunbedragen stroomden binnen, tot op de dag van vandaag.”

Van onrust of een naderend einde is in de meest recente editie dan ook niets te merken. Of het moet de column van pastoor Michel Hagen over het einde van de tijd zijn. Maar ook daarin klinken geruststellende woorden. “Als je aardse zekerheid wegvalt, val je in Gods hand. Als het heelal verschrompelt, blijft Gods hemel over.” 

Kerstmis verdwijnt

Voor de rest biedt het KN wat we van haar gewend zijn: veel binnenkerkelijk nieuws (‘Roermondse hulpbisschop verhuist naar Maastricht’), eigenzinnige columns en vaste rubrieken als het opiniepanel. In die laatste rubriek is de stelling deze keer: “Wie zelf nooit naar de kerk gaat, moet niet klagen dat Kerstmis verdwijnt”. Hierover buigen zich cultuurtheoloog Frank Bosman en filosofe Annette van der Elst. “Ik vind het wel komisch dat Lidl met een feestfolder komt, waar mensen dan over zeuren”, zegt Bosman. “Het is hetzelfde als mensen die klagen over de kerk die gesloopt moet worden. Als je dat echt zo erg vindt, dan moet je maandelijks minstens duizend euro aan de lokale geloofsgemeenschap overmaken en minstens één keer per maand naar de kerk gaan.”

katholiek nieuwsblad

Volgens Annette van der Elst moeten we elkaar vooral niet de maat gaan nemen in de trant van ‘je moet naar de kerk gaan, want anders heb je geen zeggenschap meer’. Volgens haar wordt zo “Kerstmis als ervaring beperkt, terwijl het zo’n rijke ervaring is. Dat vind ik jammer.”

Verlangen naar verlossing

Verder blikt het KN vooruit op een bezoek dat paus Franciscus vanaf zaterdag aan Japan brengt, nadat hij eerst Thailand heeft aangedaan. Aan het woord komt de Italiaanse priester Marco Villa die achttien jaar als missionaris in Japan werkte. In materieel opzicht ontbrak het hem, in tegenstelling tot collega’s in andere missiegebieden, aan niets. “Maar wat de missie betreft, de verplichting die je als missionaris hebt om het geloof te verkondigen, is het een heel moeilijk land. In een zo geseculariseerde samenleving als de Japanse lijkt niemand zin te hebben om de Heer te leren kennen. Er zijn maar weinig mensen die lijken te verlangen naar verlossing.”

Toch is er hoop en die luistert naar de naam Franciscus. Volgens Villa wordt er in Japan reikhalzend naar de huidige paus uitgekeken, want die is bij iedereen bekend, niet alleen bij de 800.000 katholieken die het land telt. “Franciscus is ook een man van verrassende gestes en dat maakt hem nog sympathieker en meer nabij.”

De vraag is dan natuurlijk hoeveel Japanners er deze keer met Kerstmis naar de kerk gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden