EO te vrijzinnig voor behoudende deel achterban

Bezoekers tijdens de viering van de 42ste EO-Jongerendag in het GelreDome. Beeld anp
Bezoekers tijdens de viering van de 42ste EO-Jongerendag in het GelreDome.Beeld anp

Een groep prominente EO-leden heeft grote moeite met de koers van de EO. Sinds de vrijzinnige Ikon is opgegaan in de christelijke omroep is de EO in hun ogen op een hellend vlak terecht gekomen, zo schrijven ze in een open brief aan het bestuur.

De brief is ondertekend door prominenten (15 mannen en 1 vrouw) uit de orthodox-protestantse en evangelische wereld, van oudsher de achterban van de EO. Onder meer natuurkundige Cees Dekker en theoloog Gijsbert van den Brink, broer van EO-journalist Tijs van den Brink, menen dat de 'reformatorische en evangelicale identiteit' van de EO verdwijnt nu de omroep meer en meer een brede christelijke omroepvereniging wordt.

Volgens de brief draagt de Ikon opvattingen uit die haaks staan op die van de EO-achterban, door 'ruimte te geven aan mensen die afwijzend tegenover de reformatorische traditie (zijn komen te) staan' en 'slechts bij enkele noties uit de Bijbel en de christelijke traditie te willen aansluiten'.

Andere stroming
"De EO heeft een andere stroming binnengehaald en die vermengen zich nu", zegt woordvoerder van de critici Jan van der Graaf. Hij zit regelmatig bij de EO-radio vanwege zijn opinies en was jarenlang algemeen secretaris van Gereformeerde Bond, een orthodoxe stroming binnen de protestantse kerk. "De tegenstellingen verzachten en tenslotte vervaagt je identiteit."

Van der Graaf hekelt de 'veralgemenisering' van de programma's van de omroep. Concrete programma's wil hij niet noemen, maar desgevraagd laat hij weten dat een tv-programma als 'Vijf transgenders op zoek naar liefde', dat momenteel op de tv is, bij een deel van de achterban 'verontrusting' veroorzaakt. "Laat ik het zo stellen: ik kijk er niet naar. Het is zonneklaar dat de EO niet meer de EO is van de oprichters."

Vrijzinnige predikant
Dat de brief een paar weken komt na de benoeming van Tom Mikkers, een vrijzinnige predikant en christelijke homoactivist die programma's gaat maken voor de EO, is geen toeval. Zijn aanstelling valt bij de ondertekenaars niet in goede aarde. Van der Graaf wil 'de discussie niet toespitsen op één persoon', maar laat weten dat Mikkers' opvattingen in zijn ogen niet overeenkomen met die van de EO. Mikkers wil niet reageren op de commotie rondom zijn persoon en verwijst naar de woordvoerder van de EO.

Ook twintig voorgangers van Baptistengemeenten stuurden een open brief aan de EO, waarin zij hun zorgen uiten over de koers van de omroep. EO-directeur Arjan Lock vindt niet dat de identiteit van de EO in het geding is. "Wij doen geen water bij de wijn, het gaat altijd over Jezus uit de Bijbel."

Alle kerkelijke stromingen verdienen een volwaardige plek binnen het publieke bestel, vindt Lock. "Daarom hebben we er tweeënhalf jaar geleden met de Ikon een taak bijgenomen, in de marge. Andere kerken dreigden door de bezuinigingen te verdwijnen van tv."

Een klein deel van die nieuwkomers kan spanning opleveren met de missie van de EO, erkent hij. "Maar daar krijg je voor terug dat je alle protestantse kerken kunt representeren." Begin volgende week gaan de partijen met elkaar in gesprek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden