Kindermisbruik

Emeritus paus erkent valse verklaring in misbruikonderzoek

null Beeld AFP
Beeld AFP

Emeritus paus Benedictus XVI heeft toegegeven een onjuiste verklaring te hebben afgelegd in een onderzoek naar misbruik binnen de Duitse Rooms-Katholieke Kerk. Dat staat in een verklaring die is vrijgegeven via het nieuwsportaal van het Vaticaan.

ANP

De geestelijke, ook bekend als Joseph Ratzinger, had gezegd dat hij in 1980 als aartsbisschop niet aanwezig was bij een bijeenkomst. Daar zou zijn gesproken over een pedofiele priester. Onderzoekers hadden verrast gereageerd op de bewering van Benedictus, omdat hij wel was geciteerd in notulen van de vergadering.

De secretaris van de emeritus paus komt nu terug op die eerdere verklaring. Hij laat weten dat een fout is gemaakt. Dat zou het gevolg zijn van een blunder bij het opstellen van de verklaring van Benedictus. Van “kwade wil” zou geen sprake zijn.

Onderzoeksrapport

Het onderzoek naar misbruik was in opdracht van het aartsbisdom München en Freising uitgevoerd door een advocatenbureau. De onderzoekers presenteerden vorige week hun conclusies en waren erg kritisch over Benedictus. Die zou als aartsbisschop herhaaldelijk hebben nagelaten om geestelijken aan te pakken die waren beschuldigd van kindermisbruik.

De 94-jarige Benedictus XVI komt later nog met verdere uitleg. Hij zou het bijna 2000 pagina’s tellende onderzoeksrapport nog aan het lezen zijn. Zijn secretaris liet al wel weten weten dat de paus emeritus meeleeft met slachtoffers van misbruik. Hij zou “schaamte en pijn” ervaren.

Lees ook:

Paus Benedictus handelde niet juist bij kindermisbruikzaken

Vier onderzoekers presenteerden vorige week een rapport waaruit bleek dat Benedictus op de hoogte was van kindermisbruikzaken binnen de kerk. Dat hij dit bleef ontkennen, zorgde voor verbazing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden