Met aandacht

Elke ziet haar kat als zenleraar

Beeld Vonq

Met aandacht leven, in de Maand van de Spiritualiteit vertellen mensen hoe ze dat doen. In deze aflevering: schrijver en journalist Elke van Huffel uit Gent. Ze schreef het Crazy Cat Lady-boek. Haar kat Marbles ziet ze als een zenleraar.

Het begin

“Mijn eigen boek gaat gewoon over katten, maar toen ik onderzoek deed naar wat er nog meer over ­deze dieren is geschreven, ontdekte ik dat er een heel boekengenre op zich is over de spiritualiteit van de kat. Catfulness, een variant op mindfulness. Het idee is dat een kat al van zichzelf in het nu leeft, en dat je, door naar je kat te kijken, dus al meer ‘zen’ kunt ­leven.

“Ik begreep meteen wat de schrijvers bedoelen: een kat heeft iets heel beheersts over zich. Ze slaapt, eet en beweegt wanneer ze wil. Of ze zit gewoon, iets wat wij nooit meer doen. Ja, vroeger, als we naar de mis gingen, dan was het ­gewoon stilzitten, maar dat doet bijna niemand meer.

“Sinds een paar weken volg ik een workshop catfulness, bij een kattencafé in Gent. Elke woensdag mediteren we twee uur. Soms springt er dan wel een kat over je heen. Terwijl je net je focus probeert te vinden.”

De gevolgen

“Een van de oefeningen die we kregen, is een bodyscan. Liggend overloop je, aan de hand van een stem, heel je lichaam. Je brengt je aandacht van de tenen langzaam naar de kruin. Het is heel rustgevend. Ik werk en schrijf veel, maar ik ben niet zo sportief. Dit maakt me ­bewuster van mijn lichaam. Dat voelt heel goed. En het helpt ook als ik de slaap niet kan vatten.

“Wist je dat mensen met een kat sowieso gelukkiger zijn? Het gevoel dat je zorgt voor iemand geeft je voldoening. Bij het aaien komt er ook nog een knuffelhormoon vrij. Ik merk dat wel, bij thuiskomst springt mijn kat Marbles op me, en dan maak ik er een erezaak van om effekes met hem bezig te zijn. Dan knuffel ik hem, en begint-ie te spinnen – daar word ik superrustig en blij van.”

De reacties

“Ik weet nog dat vrienden het heel vreemd vonden: ‘Huh, jij, Elke?’ Ik ben niet zo’n zweverig type. Maar het is gewoon een fijne hobby. Op Instagram, waar ik weleens iets deel over de cursus, krijg ik er veel vragen over. Ik word nog niet uitgelachen ofzo. Maar wie weet doen ze dat dan achter mijn rug om.”

Eén tip

“Oordeel niet zoveel over jezelf. Een kat doet dat ook niet. Van mindfulness leerde ik tegen mijn zelfveroordelende stem in te gaan. ‘Dat kan je niet’ is zo’n zinnetje in je hoofd dat je moet negeren. Ja, ik kan dit wel! Nu ik net aan een tweede boek bezig ben, is het nog even zoeken, en dan heb ik die ­instelling echt nodig.

“Wij mensen hebben zo veel ­gedachten, en vaak hebben we er helemaal geen controle over. Ze ­razen over ons heen, als auto’s midden op een snelweg. Het is de ­bedoeling dat je als het ware meer aan de zijkant van de weg gaat staan, en dat je de auto’s, de ­gedachten, ziet voor wat ze zijn: gewoon, dingen die voorbijgaan.”

Eerdere artikelen in deze serie:

Hans Schnitzler heeft bewust geen smartphone: ‘Er staat iets fundamenteels op het spel’

Filosoof Hans Schnitzler (50) schreef het boek ‘Kleine filosofie van de digitale onthouding’“Ik wist al langer dat onze internetcultuur een schaduwkant heeft: daar schreef ik mijn eerste boek over. Maar pas toen ik een experiment deed met mijn studenten, besefte ik dat de effecten nog verontrustender waren dan ik had gedacht.”

‘Aandachtig leven heeft die burn-out niet voorkomen’

Maria ter Beek (35) uit Oegstgeest doet aan mindful tuinieren. “Ik groeide op in Drenthe, op een grote boerderij. Als tiener was ik ­altijd buiten. Voor mijn studie ­verhuisde ik naar de grote stad en daar ging ik niet meer weg. Ik was heel ambitieus en werkte enorm hard als coach. Op mijn dertigste kreeg ik een ongeluk, waardoor mijn lichaam niet meer goed functioneerde. Een jaar daarna kreeg ik een burn-out.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden