Almatine Leene

Eerste Nieuwjaarszegen van de Theoloog des Vaderlands was voor de ‘lieve Nederlander’

Theoloog des Vaderlands Almatine Leene sprak zondag de eerste nieuwjaarszegen uit.

Het is bedoeld als nieuw ritueel: de Nieuwsjaarszegen. Theoloog des Vaderlands Almatine Leene sprak haar zondag voor het eerst uit. ‘God zegene Nederland.’ 

Op muziek van Henry Purcell danste de Dutch Don’t Dance Division in de lege kerkbanken van de Haagse Kloosterkerk, terwijl Leene erlangs liep en de oudtestamentische geschiedenis van Jacob en Esau vertelde. Jacob stal de zegen van Esau, wat uiteindelijk tot een confrontatie leidde. 

De bedenker van de Nieuwjaarszegen, de Wassenaarse predikant Tom Mikkers, noemde het eerder een ‘nieuw genre’ en zeker geen kerkdienst. Het door de EO uitgezonden programma deed denken aan ‘Op verhaal komen in de Wester’ van de in 2018 overleden predikant Nico ter Linden.

Mikkers bedacht de Nieuwjaarszegen voor de Haagse kerken. Toen zijn oude werkgever de EO het idee omarmde, werd er ‘nationaal’ aan toegevoegd. Het is de bedoeling dat het evenement op elke eerste zondag van het jaar plaatsvindt en zo een ritueel wordt. Mikkers: “een nieuwe Nederlandse traditie”. 

De Hattemse predikant Leene vergeleek haar rol met die van burgemeesters die een nieuwjaarstoespraak houden. “De kerk heeft ook een boodschap.” Met een choreografie in de kerkbanken en begeleid door klassieke muziek gaf ze de ‘lieve Nederlander’ de zegen mee. “Ik hoop dat we elkaar in 2021 weer kunnen omhelzen, al kan het wel even duren”,  zei Leene. "Maar je bent niet alleen. God is erbij, ook als het moeilijk wordt. God zegene Nederland.”

Lees ook:
Theoloog des Vaderlands Almatine Leene kijkt met Zuid-Afrikaanse ogen naar Nederland

Almatine Leene, de eerste vrouwelijke predikant in de gereformeerd-vrijgemaakte kerk, is benoemd tot Theoloog des Vaderlands. Ze wil niet polariseren, maar als ze ergens van overtuigd is komt ze voor haar mening uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden