Zin in het alledaagseCor Baaij

Een vlinder heeft Cor Baaij aan het denken gezet

Cor Baaij had een bijzondere 'vlinderervaring'.Beeld Lars van den Brink

Welk verhaal geeft uw leven zin? Trouw-lezers vertellen hun zingevingsverhaal. In deze aflevering: Cor Baaij (75). ‘Als ik zo snel gekwetst ben, dan heeft dat misschien ook met mijn zelfbeeld te maken, met zelfvertrouwen.’

“Toen ik tien jaar geleden de vlindertuin in het Noord-Hollandse Waarland binnenstapte, begon er vrijwel meteen een vlinder om mij heen te dartelen. Het was een zwart-witte vlinder van zo’n twaalf centimeter groot. Waarschijnlijk een Papilio zelicaon, dat is een vlinder uit de familie van de pages.

Eerder had ik weleens geprobeerd foto’s van een vlinder te maken, maar voor je ze in beeld krijgt vliegen ze al weer weg. Deze vlinder bleef mij vergezellen. Hij ging op mijn oor zitten, op mijn wang, op mijn nek, in mijn hals, op mijn hand, op mijn rug. Wat heb ik nou aan mijn kar hangen? Ruik ik soms bijzonder lekker? Nou nee, ik heb bijna nooit aftershave op, die ochtend ook niet. Omstanders begonnen er foto’s van te maken, ik heb er meer dan twintig van.

Toeval, dacht ik. Ik wilde het zekere voor het onzekere nemen. Naar buiten. Eens kijken of de vlinder straks weer op mij af komt. Toen ik een kwartiertje later opnieuw de vlindertuin binnen stapte, wist de vlinder mij prompt weer te vinden, en gebeurde er precies hetzelfde.

Boodschap uit de geestelijke wereld

Ik ben mijn leven lang ondernemer geweest, ik had een natuurvoedingszaak. Maar ik ben ook ondernemend, als lid van een lekenkerk organiseerde ik veel. Tot mijn teleurstelling lukte het mij niet iedereen mee te krijgen in mijn activiteiten, te verbinden met elkaar. Er waren nogal wat leden van de kerk die mij een halt toe riepen, soms voelde ik me bijna gekruisigd worden.

Omdat ik gevoelig ben, me snel gekwetst voelde, voerde ik in die jaren gesprekken met een therapeut, in de hoop wat weerbaarder te kunnen worden. Hem vertelde ik over de vlindertuin. De therapeut interpreteerde deze ervaring als een boodschap uit de geestelijke wereld. ‘Heb jij soms onlangs een kind verloren?’ vroeg hij. Nee, mijn kinderen zijn al wat ouder, maar acht jaar daarvoor had ik wel een kleinkind verloren. ‘De vlinder kwam je troost brengen’, zei de therapeut.

Ik had mij nooit in vlinders verdiept, maar nu ben ik er toch wel wat over gaan opzoeken. Op spiritueel niveau staat de vlinder symbool voor de onsterfelijke ziel en de kortstondigheid van het leven. Maar ook voor transformatie, voor de drie stadia die onze ziel doorloopt: leven, dood en wederopstanding. En ten slotte is de vlinder ook een brenger van vreugde.

 Luister ik wel goed?

Toen ben ik ook meer gaan nadenken over de ervaring zelf. Wat betekent het dat een vlinder juist op mijn oor gaat zitten? Luister ik wel goed? Naar mijzelf, naar anderen, naar de goddelijke inspiratie? En dat de vlinder op mijn handen neerdaalde, kwam me nu ook niet meer toevallig voor: zonder je handen uit de mouwen te steken komt er geen verandering tot stand. Je nek moet je naar alle kanten draaien om de waarheid te kunnen waarnemen. En de wang staat voor de andere wang - hét teken van kwetsbaarheid - die je je vijand moet toekeren. Door je andere wang toe te keren, lok je bijna uit dat de ander je nog meer kwetst. Maar als je je gevoelsmatig of verbaal juist weet op te stellen, vergroot je je weerbaarbaarheid hierdoor.

De vlinder heeft me aan het denken gezet. Als ik zo snel gekwetst ben, dan heeft dat misschien ook met mijn zelfbeeld te maken, met zelfvertrouwen. De vlinder bracht vreugde, doordat ik begon te accepteren wie ik ben en van mijzelf leerde te houden. Daardoor lukt het me nu bij anderen meer te zien dan alleen hun buitenkant, waardoor ik ze ook minder snel veroordeel.

Ik heb eens gelezen dat we slechts vier procent van ons leven bewust waarnemen, en dat de rest onbewust gebeurt. Vanaf 2010, toen ik langzamerhand minder ben gaan werken, probeer ik me bewuster te worden van mijn omgeving. Met soms bijzondere ervaringen tot gevolg.

Wanneer ze mij zag, vloog ze me in de armen

Op een dag stond ik in mijn natuurvoedingswinkel in Schagen, toen er een klant binnenkwam met een kinderwagen. Hij vertelde me dat hij even frisse lucht wilde scheppen, en liet mij in zijn kinderwagen kijken. De baby, nog geen vijf maanden oud, reageerde opmerkelijk enthousiast, alsof ze een bekende zag. ‘Dat heb ik nog niet meegemaakt’, zei de vader, ‘en al helemaal niet bij een vreemde.’

Vader en dochter zijn de winkel blijven bezoeken, het contact met het meisje werd vanzelfsprekend. En enige tijd later, toen ze begon te lopen, kwam ze de winkel binnen, terwijl ze riep: ‘Waar is Cor? Waar is Cor?’ Wanneer ze mij zag, vloog ze me in de armen en moest even geknuffeld worden.

Zij is nu tien jaar oud, en nog steeds vliegt ze mij in de armen. Onze band is door de tijd niet aangetast. Hoewel ik geen familie ben - ik ben zelfs een vreemde voor haar die ze hooguit af en toe ontmoet - heb ik al jaren het gevoel dat wij elkaar in een voor-bestaan gekend moeten hebben.

Verwondering 

De vlinder kwam in mijn nek zitten. Ik heb mijn hoofd gedraaid en sta nu anders in de wereld. De vlinder kwam op mijn wang zitten. Toch ben ik de afgelopen tien jaar minder kwetsbaar geworden. De vlinder zat ook op mijn ogen: ik heb beter leren zien, veel meer leren zien. Deze vlinderervaring heeft mij dichter bij de niet-zichtbare wereld gebracht en mij een diep gevoel van verwondering gegeven, dat mij deed beseffen dat de grenzen tussen de materiële en de spirituele wereld toch maar erg dun zijn.”

Heeft u ook een zingevingsverhaal te vertellen? Mail zingeving@trouw.nl.

Bij deze verhalenreeks verschijnt ook een podcast. Beluister de afleveringen via trouw.nl/zininhetalledaagse.

Lees ook:

Zin in het alledaagse

In de verhalenreeks ‘Zin in het alledaagse’ vertellen Trouw-lezers welk verhaal hun leven zin geeft. Klik hier om eerdere afleveringen uit de reeks te lezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden