Bladen en sitesKapucijnen

Een tijd om mateloos om de ander te geven

Sommige tijdschriften verdienen het alleen al vanwege de naam om gelezen te worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor Met Kap en Koord, het blad van de Nederlandse kapucijnen. Dat ‘kap en koord’ verwijst naar de traditionele outfit van de minderbroeders kapucijnen: de capuchon en het witte koord dat om de pij gebonden wordt.

Het gaat niet goed met de Nederlandse kapucijnen. Telde de orde, die van oudsher actief is aan de onderkant van de samenleving, in 1960 nog zo’n 600 leden in ons land, nu zijn dat er nog maar 45. De meeste kapucijnen wonen in Tilburg waar nog het enig overgebleven klooster van Nederland staat. De toon in Met Kap en Koord is af en toe weemoedig, maar er is ook ruimte voor vrolijke berichten.

Kapucijn won ‘Heel Amerika bakt’

Zo lezen we in het meest recente nummer dat een Amerikaanse kapucijn ‘Heel Amerika bakt’ heeft gewonnen en dat broeder Frans Piket onlangs op 2 april zijn honderdste verjaardag mocht vieren. Het feest was eenvoudig, alleen de broeders van de communiteit waren aanwezig en een aantal verzorgenden: ‘Met de slagroom in zijn snor en baard zong hij lustig mee met de broeders die ‘Lang zal hij leven zongen’! ‘Lang zal hij leven!’’

Maar er staat ook belangrijker nieuws in het blad. De Nederlandse kapucijnen worden vanaf december 2020 een ‘delegatie’ van de Duitse kapucijnen. De nieuwe regeling maakt deel uit van een reorganisatie van de orde in Europa. In 2017 was de Nederlandse provincie van de Orde der Minderbroeders Kapucijnen al een ‘custodie’ geworden door het teruglopend aantal leden. En nu worden de Nederlandse kapucijnen dus afhankelijk van hun Duitse medebroeders. “Maar het mooie is wel”, zegt custos Piet Hein van der Veer, dat de ‘gewone man’ van de kapucijnen in Nederland niets merkt van deze verandering. “Het dagelijks leven gaat gewoon door. De werkelijk grote rimpelingen worden nu veroorzaakt door het nieuwe coronavirus dat door de wereld vaart.”

De Amerikaanse Jaap van Dissel

Over corona gesproken. Op de site van het Amerikaanse jezuïeten tijdschrift America Magazine is een uitgebreid artikel te lezen over coronabestrijder Anthony Fauci, zeg maar de Amerikaanse Jaap van Dissel. Hij is het wetenschappelijke gezicht van de aanpak van de crisis in zijn land en is van katholieke huize. Tot voor kort stond Fauci Trump terzijde bij diens beruchte persconferenties. De president luistert niet altijd naar wat Fauci hem adviseert, maar lijkt hem wel te respecteren.

Onlangs sprak Fauci eindexamenkandidaten van jezuïeten-scholen uit heel de VS toe via een videoverbinding. “Op dit moment staat ons leven op zijn kop door een wereldwijde pandemie zoals we die nog nooit hebben meegemaakt. Ik ben me er zeer van bewust dat eindexamen doen in deze tijd extreem moeilijk is. Hoe dan ook, hou vol. Het is nodig om slim, sterk en veerkrachtig zijn. Met discipline en empathie komen we hier allemaal doorheen.”

Helder denken en beknopt formuleren

Zelf zat Fauci ook op een middelbare school waar de jezuïeten het voor het zeggen hadden, om precies te zijn de Regis High School in zijn geboortestad New York, waar alleen de beste leerlingen werden toegelaten. “Ik zeg vaak dat ik het beste onderwijs heb genoten dat ik me kon voorstellen”, zei Fauci in zijn toespraak. Volgens hem leerde hij op Regis om zowel helder te denken als beknopt te formuleren. “Die twee gewoontes bepalen hoe ik schrijf en elke dag communiceer met het grote publiek, in het bijzonder tijdens deze wankele tijden. Maar even belangrijk is voor mij de nadruk die de jezuïeten leggen op sociale gerechtigheid en het dienstbaar zijn aan anderen. Dit is de tijd, meer dan ooit, om mateloos om de ander te geven.”

Een kapucijn zou het hem kunnen nazeggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden