Een sportschoen ‘model Jezus’ is razendsnel uitverkocht

De ‘Jesus shoes’ van designmerk MSCHF Beeld Website jesus.shoes
De ‘Jesus shoes’ van designmerk MSCHFBeeld Website jesus.shoes
Bas Roetman

Is het een interessant fashion-statement, of godslastering? Ze waren in ieder geval binnen een paar minuten uitverkocht, de ‘Jezusschoenen’ van het Amerikaanse designbedrijf MSCHF (een verwijzing naar ‘mischief’, Engels voor ‘ondeugendheid’ of ‘baldadigheid’) Prijskaartje: drieduizend dollar.

Wie de schoenen draagt, loopt letterlijk op water: in de zool zit water uit de rivier de Jordaan, dat is gezegend door een priester. Op de zijkant van de schoen staat een tekst uit het bijbelboek Matteüs, hoofdstuk 14 vers 25, het gedeelte waarin Jezus over water loopt.

Daar houden de christelijke verwijzingen niet op. De buitenkant van de schoenen is volledig wit, met uitzondering van een rood vlekje bij de veters van de schoen, een verwijzing naar het bloed van Christus; de binnenzolen zijn rood, dat doet denken aan de pauselijke pantoffels. In die rode zool staat een kruisje met de letters INRI (Iesus Nazarenus, Rex Iudaeorum, Latijn voor Jezus van Nazareth, koning van de Joden) en aan de veters is een kruisbeeldje vastgemaakt.

De schoenen zijn van het type Nike Air Max 97. MSCHF kocht enkele honderden paren en gaf ze daarna een metamorfose.

Met de schoenen willen de makers de draak steken met commerciële collabs (samenwerkingen) die volgens hen steeds absurder worden. “We moesten denken aan de samenwerking tussen Arizona Iced Tea en Adidas, waarbij Adidas schoenen verkocht met tekeningen van iceteaverpakkingen erop. We vroegen ons af: hoe zou een samenwerking met Jezus Christus eruitzien?” zei Daniel Greenberg van MSCHF tegen de New York Post. “Ik ben joods, het enige dat ik over Jezus wist was dat hij over water liep”, voegt hij toe.

Lees ook: Grove grappen, mooie muziek en een eigen moraal over religie in ‘The Book of Mormon’

‘The Book of Mormon’ komt duidelijk van de makers van tv-serie ‘South Park’. Na jaren Broadway en het Londense West End, speelt de bekroonde musical nu in Carré.

‘Kicksology’ legt de opkomst van de hippe hardloopschoen uit

Het boek ‘Kicksology’ van Brian Metzler is een geslaagde poging om de opkomst van de steeds duurdere en steeds snellere sportschoen uit te leggen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden